Telefoongesprek kaapt onze aandacht

Het aanhoren van een telefoongesprek prikkelt de hersenen van omstanders veel meer dan een gewoon gesprek. Dat melden onderzoekers van de universiteit van San Diego in het vakblad PLOS ONE.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MIERAS

AMSTERDAM - De studie geeft een solide basis aan de ergernis over bellen in het openbaar. 80 procent van de Amerikanen stoort zich daaraan, melden de onderzoekers, en dat komt doordat de hersenen zo'n half gesprek niet kunnen negeren.

De onderzoekers onderwierpen 150 proefpersonen aan een realistische laboratoriumtest: ze moesten een serie anagrammen oplossen terwijl de onderzoeker even wegliep om 'een paar kopieën te maken'. Tijdens diens afwezigheid werden de proefpersonen gestoord door iemand die een gesprek begon. De helft van de keren was dat een telefoongesprek, in de andere gevallen een gesprek met iemand in dezelfde ruimte. Steeds ging het om hetzelfde gesprek: over een verjaardagspartijtje, over meubels kopen en over een afspraak voor een ontmoeting.

Je zou verwachten dat twee pratende mensen meer storen dan één. Toch leverde het telefoongesprek de meeste aandachtsproblemen op. De telefoongroep had de minste anagrammen opgelost en kon zich het gesprek grotendeels woordelijk herinneren. Achteraf herkenden ze twee keer zoveel woorden als de groep die gestoord was door het livegesprek.

Dat mensen zich zo slecht kunnen afsluiten voor een telefoongesprek komt doordat onze hersenen de neiging hebben onvolledige informatie te willen aanvullen, theoretiseren de wetenschappers. Ze proberen te raden wat er aan de andere kant van de telefoonlijn gebeurt en dat kost veel aandacht.

Eerder onderzoek wees al uit dat telefoneren ook de beller zelf veel aandacht kost. Een bellende automobilist of wandelaar gaat slordig door het verkeer. Waarschijnlijk komt dat doordat hij zich zijn gesprekspartner probeert voor te stellen: zijn brein worstelt dus met ontbrekende informatie. Onderzoekers van de Western Washington University lieten drie jaar geleden zien dat wandelaars met een mobiele telefoon vrijwel allemaal een clown op een eenwieler over het hoofd zagen. Onze hersenen zijn slecht aangepast voor het tijdperk van het mobiel bellen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden