Telecomfondsen verliezen na cijfers grote drie

Van oudsherre lopen de technologiebedrijven in het cijferseizoen voorop met het bekendmaken van de resultaten. Deze week was het de beurt aan drie toonaangevende namen uit de telecomsector....

Ze bouwen alledrie telecomapparatuur, en dan vooral op het gebied van de mobiele telefonie. Nokia is vooral bekend om zijn mobiele telefoontjes. Ongeveer eenderde van alle gsm's die ter wereld worden verkocht, zijn van het Finse bedrijf. Driekwart van de omzet van Nokia komt dan ook van mobiele telefoons.

Ericsson richt zich steeds nadrukkelijker op de markt voor mobiele netwerken, de antennes en centrales die de informatie moeten versturen. 'Systemen' zijn goed voor 90 procent van de omzet. Toch zijn de Zweden nog steeds de derde fabrikant van mobiele telefoons.

Bij Motorala, tweede op de markt voor gsm-etjes, is de verdeling tussen telefoons en systemen wat meer in balans. Ruim eenderde van de omzet van het Amerikaanse bedrijf komt van mobieltjes.

Voor de telecombelegger in het algemeen was 2001 geen al te vrolijk jaar, en wie geld in de Nokia, Motorola of Ericsson had zitten deelde in de malaise. De koersen van de grote drie kalfden in vlot tempo af. Motorola verloor ruim een kwart van zijn waarde, Nokia meer dan eenderde, en Ericsson bijna de helft.

De cijfers van de bedrijven boden deze week een nogal gemengd beeld. Ericsson kwam uit op een verlies, evenals Motorola. Nokia boekte wel zwarte cijfers. Maar de malaise die zich het afgelopen jaar in de telecomsector voltrok, laat zich misschien wel het beste illustreren aan de hand van de gedaalde omzet. Motorola verkocht 20 procent minder, Ericsson zelfs 39 procent. Nokia hield de schade beperkt tot 5 procent.

De koersen van de drie reageerden deze week in lijn. Een verlies van 5 procent voor Ericsson en Motorola, en een stijging van bijna 4 procent voor Nokia. Nokia blijft vooralsnog dus onder de telecomapparatuurbedrijven de lieveling van de belegger.

De Rotterdamse beleggindsfondsengigant Robeco rekent op een economisch herstel in de tweede helft van het jaar. De telecombouwers zullen daar sterk van profiteren, is de verwachting. Maar de resultaten van Robeco's Communication Technology Fund geeft nog geen reden tot optimisme: het fonds, dat 5,5 procent van zijn vermogen in Nokia belegt, verloor dik 2 procent. Het Postbank Communicatie Technologiefonds - 5,2 procent in Nokia - daalde bijna 3 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.