Telecomfondsen krijgen weer een forse tik

De telecomsector was deze week het toneel van sombere berichten. In navolging van marktleider Nokia maakte het Zweedse Ericsson bekend in 2002 nauwelijks herstel te zien....

Van onze verslaggever

De sombere berichten hebben de belegger wakker geschud. Vele technologiefondsen, waar de telecomaandelen een fors deel van uitmaken, moesten de afgelopen week dan ook terrein prijsgeven. De internetfondsen van ABN Amro, Van Lanschot, ING en de Postbank moesten elk bijna 10 procent prijsgeven.

De stemming op de beurs liet sowieso te wensen over. De AEX - graadmeter van de Amsterdamse beurs - raakte 3,6 procent kwijt op 509,26 punten. De Dow Jones stond vrijdagmiddag op een weekverlies van 2,5 procent en noteerde tijdelijk zelfs onder de 10 duizend punten. Zelfs optimistische cijfers over de groei van de Amerikaanse economie wisten de val niet te dempen.

Terwijl de sectorfondsen in een dip zitten, floreerden deze week sommige landenfondsen. Vooral investering in Japan en Zuid-Oost Azië leverden geld op. Deze ontwikkelingen sluiten naadloos aan bij de trend van de afgelopen drie maanden. In de ranglijst van best renderende beleggingsfondsen staan volgens Morningstar nog steeds de Aziatische fondsen op de hoogste winst. Duizend geïnvesteerde euro's in het Fidelity Funds Indonesia was nu - drie maanden later - 1472 euro waard geweest. In de toptien van Morningstar prijken ook twee ING-fondsen die investeren in Indonesië en Korea. Ook de Japanse Warrants van Intereffekt laten van zich horen: het afgelopen kwartaal een plus van 20 procent.

De tegenstelling tussen landenfondsen en sectorfondsen is wel te verklaren, stelt Freddy van Mulligen van Morningstar. 'De macrocijfers zijn de laatste weken goed te noemen. ECB, OESO en IMF komen allemaal met optimistische berichten. Juist emerging markets profiteren van dit herstel. Niet alleen in Azië, maar ook in Latijns-Amerika en Oost-Europa.' Tegelijkerijd blijven de sectorfondsen van week tot week flink in waarde schommelen. Deze week overheerste het nieuws van de zwakke broeders, constateert Van Mulligen.

Obligatiefondsen trokken de laatste periode geld uit de markt. 'Vreemd', vindt Van Mulligen. In tijden van economisch herstel zijn obligaties minder aantrekkelijk. 'Maar beleggers zijn nog steeds bevreesd om risico te lopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden