Telecombranche ligt niet voor het eerst onder vuur

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) deed dinsdag een inval bij KPN, Vodafone en T-Mobile. Het is niet voor het eerst dat de NMa de telecombranche op de korrel neemt. In 2001 veroordeelde de kartelwaakhond vijf telecombedrijven tot een boete van 52 miljoen euro.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Naast KPN, T-Mobile (toen nog Ben) en Vodafone lagen toen ook Orange en Telfort onder vuur. De bedrijven zouden tijdens een bijeenkomst op 13 juni 2001 in het geheim informatie hebben uitgewisseld over de hoogte van hun vergoedingen aan dealers. Het ging daarbij om vergoedingen die zij gaven voor het doorverkopen van bundels belminuten voor mobiele telefoons.

Op die veroordeling volgde jarenlang juridisch getouwtrek. De zaak kwam via het College van Beroep voor het bedrijfsleven uiteindelijk voor het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Dat stelde pas vorig jaar dat de boetes van de NMa terecht waren geweest waar het ging om KPN, Vodafone en T-Mobile. Orange en Telfort ontsprongen de dans. De rechter oordeelde dat er te weinig bewijs was voor deelname van de twee bedrijven aan het kartel. Tevens besloot de rechter dat de NMa opnieuw moest kijken naar de hoogte van de opgelegde boete. Die zou namelijk niet passen bij het voordeel dat de betrokken bedrijven hadden gehad van de kartelvorming. Uiteindelijk werd de boete voor de drie bedrijven in oktober van dit jaar sterk verlaagd. Een van de redenen daarvoor was dat de rechtsgang volgens de rechter wel erg lang had geduurd. KPN werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 7,9 miljoen euro, T-Mobile moet 4,6 miljoen euro betalen en Vodafone 3,7 miljoen euro.

KPN zei bij die gelegenheid de betrokkenheid van een KPN-medewerker in de kwestie te betreuren. Het bedrijf liet weten de interne procedures te hebben aangescherpt 'om herhaling van dit soort situaties te voorkomen'.

In een persverklaring die KPN gisteren deed uitgaan, wees het op de eigen zogenaamde compliance-programma's, waarmee ze managers en medewerkers scholen op het gebied van mededingingsrecht. Ook de eigen klokkenluidersregeling wordt genoemd in het bericht. Het bedrijf laat weten dat de nieuwe klachten over prijsafspraken via die regeling niet bij het bedrijf bekend zijn gemaakt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden