Telecom ramp voor banken en personeel

De surseance van Worldcom staat niet alleen. De telecommisère heeft grote gevolgen buiten de branche. Financiers zien hun geld verdampen en er is een half miljoen mensen ontslagen....

Voor wie nog dacht dat grote telecombedrijven onverwoestbaar waren: WorldCom, in twee decennia uitgegroeid tot het tweede telecombedrijf van de VS, kan de rentebetalingen op zijn enorme schuldenlast van 41 miljard dollar niet langer opbrengen.

De schulden zijn een erfenis van de telecomhype, eind vorige eeuw. De verwachtingen waren torenhoog: iedereen zou in de toekomst always en everywhere communiceren over de global netwerken. De telecombedrijven stopten, met geleende miljarden, duizenden kilometers glasvezel in de grond. En toen de verwachtingen niet uitkwamen zaten ze met een dubbele kater: schuld en overcapaciteit.

Deze combinatie is het ideale recept voor een faillissement. Door de schulden hebben de bedrijven torenhoge rentelasten terwijl ze door de overcapaciteit geen hoge prijzen kunnen vragen.

Failliet is WorldCom nog niet. Maar mocht het bedrijf uit Clinton, Mississippi, omvallen dan ligt het niet alleen. Een hele reeks concurrenten ging Worldcom al voor: Global Crossing, At Home, Winstar, PSINet en, in Nederland, KPNQwest.

En dat is niet alleen jammer voor de bedrijven zelf. Zo kunnen bijvoorbeeld ook de banken en pensioenfondsen naar hun geld fluiten. Worldcom heeft 24 miljard dollar aan bedrijfsobligaties uitstaan bij banken, pensioenfondsen en verzekeraars. ABN Amro heeft 100 miljoen uitgeleend, Aegon 197 miljoen.

Of ze wat van dat geld terugzien is zeer de vraag, te meer omdat WorldCom-topman John Sidgmore maandag aankondigde dat hij zijn schulden wil saneren. Sidgmore overweegt de obligatiehouders uit te betalen in - inmiddels bijna waardeloze - aandelen Worldcom. Versatel en UPC haalden eerder eenzelfde trucje uit. Zeker is dat de schuldeisers door de surseance dit jaar 951 miljoen dollar aan rentebetalingen zullen mislopen.

Een tweede slachtoffer van de telecommalaise is het personeel. WorldCom beloofde gisteren weliswaar geen banen meer te schrappen, maar dit jaar heeft het al wel 23 duizend mensen de wacht aangezegd.

In totaal hebben telecombedrijven volgens The Economist dit jaar al een half miljoen mensen op straat gezet, alleen in de VS.

In Nederland zijn bij KPN, KPNQwest, Dutchtone, Versatel en UPC inmiddels ook al ruim 7500 banen geschrapt. En daar zal het niet bij blijven.

Want het grote WorldCom is zeker niet het laatste telecombedrijf dat uitstel van betaling moet aanvragen. Bedrijven die nog leven hebben het moeilijk. Oud KPN-partner Qwest wankelt vanwege schulden en een verdenking van boekhoudfraude, die uiteindelijk ook Worldcom de das om deed. BellSouth, die andere Amerikaanse KPN-kompaan, kondigde maandag zowaar een omzetdaling aan. In de telecom draait het voor bestuurders, banken én personeel voorlopig om die ene vraag: wie volgt?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden