Column

Tekstballonnetjes in de vertrekhal

Een oude grap uit analoge tijden: twee vrouwen zijn tot tien jaar gevangenis veroordeeld en delen met elkaar een cel. Als de bewaker na tien jaar de deur opengooit, komt er niemand naar buiten. De cipier roept: 'Jullie zijn vrij!' Uit de cel klinkt: 'Laat ons even ons gesprek afmaken.' Stel dat je die grap digitaliseert: dan loopt de smartphone na tien jaar vast vanwege alle communicatie die op het schermpje de vorm heeft van digitale spreekballonnen.

null Beeld anp
Beeld anp

In de jaren zeventig van de vorige eeuw droegen beide geslachten sluik lang haar en tuinbroeken en was elk onderscheid dat overbleef aangeleerd. Tegenwoordig verschillen mannen en vrouwen weer met enige regelmaat. Dat kun je zien als je als analoge voyeur de digitaal levende mens begluurt. Ik ga Diederik Stapel niet om cijfers vragen, want ik weet het zeker: vrouwen gebruiken die telefoons veel, erg veel, heel erg veel meer dan mannen om met elkaar te communiceren. Ik moest een uur of zeven op een vertraagd vliegtuig wachten. Drie uur lang had ik aan beide kanten in de vertrekhal buurvrouwen. In die drie uur heb ik op hun schermpjes louter en alleen spreekballonnen gezien, vergezeld van foto's en filmpjes waarmee ze hun huidige toestand illustreerden.

Uiteraard zaten ook alle mannen in die vertrekhal met hun vingers over hun telefoons te schuiven. Wat opviel, was dat negen van de tien kerels al na een paar spreekballonnetjes klaar waren met wat ze te zeggen hadden. Oké. Mooi man. Kut man. Daarna ging een deel van die kerels spelletjes doen waarin terroristen werden omgelegd, auto's uit de bocht vlogen en ballen op de juiste plek werden gelegd. Andere kerels lagen achterover met de voeten op de stoel, en doodden de tijd met slapstick à la Mr. Bean, met oude doelpunten en met filmpjes waarin van alles explodeerde. Een of twee mannen namen wel de tijd voor hun spreekballonnen en er zat ook één vrouw obsessief een spelletje te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden