Tekst van aankondiging oorlog Bush

De tekst van de aankondiging van de oorlog in Irak zoals die werd uitgesproken door de Amerikaanse president George Bush....

AP

'Mijn medeburgers, op dit moment zijn Amerikaanse en coalitietroepen in de eerste fasen van militaire operaties om Irak te ontwapenen, om de bevolking te bevrijden en de wereld de beschermen tegen ernstig gevaar.

Op mijn bevel zijn coalitietroepen begonnen met het aanvallen van geselecteerde doelen van militair belang om het vermogen van Saddam Hussein om oorlog te voeren te ondermijnen. Dit zijn de beginstadia van wat een brede en gezamenlijke campagne zal zijn.

Meer dan 35 landen geven cruciale steun, van het gebruik van marine- en luchtmachtbases tot hulp bij inlichtingen en logistiek en de inzet van gevechtseenheden. Ieder land in deze coalitie heeft ervoor gekozen de plicht te dragen en te delen in de eer om onze gezamenlijke verdediging te dienen.

Aan alle mannen en vrouwen van de strijdkrachten van de Verenigde Staten die nu in het Midden-Oosten zijn: de vrede van een verontruste wereld en de hoop van een onderdrukt volk hangt nu van jullie af.

Dat vertrouwen is in goede handen.

De vijanden met wie jullie worden geconfronteerd zullen achter jullie vaardigheid en moed komen. De mensen die jullie bevrijden zullen getuige zijn van het eerbiedwaardige en achtenswaardige karakter van het Amerikaanse leger.

In dit conflict staat Amerika tegenover een vijand die geen respect heeft voor de oorlogsconventies of de regels van de moraal. Saddam Hussein heeft Iraakse troepen en materieel in civiele gebieden geplaatst in een poging onschuldige mannen, vrouwen en kinderen als schild voor zijn eigen leider te gebruiken - een laatste wreedheid tegen zijn bevolking.

Ik wil dat de Amerikanen en de hele wereld weten dat de coalitiestrijdkrachten alles zullen doen om onschuldige burgers voor geweld te behoeden. Een campagne op het ruige terrein van een natie zo groot als Californië kan langer en moeilijker zijn dan sommigen voorspellen. En het helpen van de Irakezen om een verenigd, stabiel en vrij land te vormen zal onze aanhoudende toewijding vergen.

We komen naar Irak met respect voor zijn burgers, voor hun grote beschaving en voor de geloven die ze belijden. We hebben geen ambitie in Irak, anders dan het wegnemen van een dreiging en het herstellen van de controle over het land door de eigen bevolking.

Ik weet dat de familieleden van ons leger bidden dat iedereen die dient veilig en snel terugkeert. Miljoenen Amerikanen bidden met jullie voor de veiligheid van jullie geliefden en voor de bescherming van de onschuldigen.

Voor jullie opoffering krijgen jullie de dankbaarheid en het respect van de Amerikaanse bevolking. Weet dat onze strijdkrachten thuis zullen komen zodra hun werk af is.

Onze natie gaat dit conflict met tegenzin in, maar ons doel staat vast. De bevolking van de Verenigde Staten en onze vrienden en bondgenoten zullen niet leven onder de willekeur van een onwettig regime dat de vrede bedreigt met massamoordwapens.

We zullen die bedreiging nu confronteren met ons leger, onze luchtmacht, marine, kustwacht en mariniers, zodat we haar niet later zullen hoeven confronteren met legers van brandweerlieden en politie en artsen op de straten van onze steden.

Nu het conflict daar is, is de enige manier om de duur te beperken om beslissende kracht toe te passen. En ik verzeker u, dit zal geen campagne van halve maatregelen zijn en we accepteren alleen de overwinning als resultaat.

Mijn medeburgers, de gevaren voor ons land en de wereld zullen worden bestreden. We zullen deze tijd van gevaar doorstaan en het werk van de vrede voortzetten. We zullen onze vrijheid verdedigen. We zullen vrijheid naar anderen brengen. En we zullen overwinnen.

God zegene ons land en allen die het verdedigen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden