Tekort volgend jaar: 28 miljard euro

Het begrotingstekort loopt in 2013 op tot 4,5 procent van het Bruto Nationaal product. Dat komt neer op een tekort van 28 miljard euro. In totaal moet er minstens 9 miljard extra bezuinigd worden, wil het kabinet het begrotingstekort niet boven de 3 procent laten uitkomen.

Redactie
CPB-directeur Teulings Beeld ANP
CPB-directeur TeulingsBeeld ANP

Maar die 9 miljard is gerekend zonder de zogeheten uitverdieneffecten. Omdat bezuinigen ook minder inkomsten met zich meebrengen, zal er dus wellicht nog meer moeten worden gesneden.

Dat blijkt uit de cijfers van het CPB die vanochtend zijn bekendgemaakt. Die cijfers zullen in Den Haag hard aankomen. De vooruitzichten zijn slechter dan volgens de laatste ramingen werd verwacht.

De economie krimpt dit jaar met 0,75 procent in plaats van de eerder geraamde 0,5 procent. Vanaf volgend jaar gaat de economie weer groeien: 1,25 procent in 2013, 1,5 procent in 2014 en 2015. Maar het begrotingstekort blijft ook in de jaren na 2013 boven de zo belangrijke grens van 3 procent.

Voor 2014 voorziet het CPB een tekort van 4,1 procent, voor 2015 3,3 procent. Het kabinet had bij zijn aantreden de doelstelling om aan het einde van de regeerperiode het begrotingstekort zover mogelijk te hebben weggewerkt. In plaats daarvan loopt het tekort alleen maar op. In 2015 komt de staatsschuld uit op 75,8 procent het BNP. Dat is ruim boven het door Brussel zo gewenste plafond van 60 procent.

De raming van het CPB is negatiever dan de laatste in december vorig jaar, maar het planbureau ziet wel verbetering in de toekomst.

De werkloosheid komt in 2013 uit op 6 procent. De koopkracht blijft in dat jaar gelijk. De inflatie komt uit op 1,75 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden