Tekort verpleging is schuld van ziekenhuizen zelf

Ziekenhuizen zijn zelf schuldig aan het grote tekort aan specifiek opgeleide verpleegkundigen. Ze leiden te weinig mensen op of kopen hen weg bij ziekenhuizen die wel hun opleiding op orde hebben....

Deze conclusie trekt een ambtelijke werkgroep in een rapport van het ministerie van Economische Zaken dat vrijdag wordt besproken in de ministerraad.

De werkgroep onder leiding van de Rotterdamse hoogleraar W. Derksen stelt voor dat een ziekenhuis voortaan de opleidingskosten betaalt aan het ziekenhuis waar de verpleegkundige wordt weggekocht. Deze praktijk is al gebruikelijk bij bedrijven in de ICT, waar de opleidingskosten ook hoog kunnen oplopen.

De maatregel maakt een einde aan het schadelijke free rider-gedrag van sommige ziekenhuizen. Ziekenhuizen zullen er door deze maatregel vaker voor kiezen voortaan zelf verpleegkundigen op te leiden, verwacht de werkgroep.

Op dit moment krijgen ziekenhuizen geld om gespecialiseerde verpleegkundigen voor bijvoorbeeld de intensive care op te leiden. Het geld is echter niet geoormerkt, zoals het in jargon heet, en de ziekenhuizen kunnen het daarom vrij aan andere zaken besteden. Het is voor een ziekenhuis goedkoper om een verpleegkundige weg te kopen dan er een op te leiden. Tekorten aan verpleegkundigen op de intensive care zijn het gevolg.

De werkgroep constateert ook dat te weinig scholieren zich aangetrokken voelen tot verpleegkundigenopleidingen. De reden is niet zozeer het te verwachten salaris, alswel de geringe carrièreperspectieven. Ook verlaten, om dezelfde redenen, te veel verpleegkundigen het beroep na een korte tijd werken.

De carrièremogelijkheden aan het bed moeten dan ook groter worden, aldus het rapport in de reeks Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit (MDW). . Dit kan door meer senior- en gespecialiseerde functies te creëren met bijbehorende hoge beloning.

Spijkerhard is de werkgroep over het fonds Zorg en Welzijn dat speciaal voor de arbeidsmarktproblemen in de zorg in het leven is geroepen. Dit fonds, dat 162 miljoen euro te verdelen heeft, is verworden tot een 'subsidiefabriek waar het uitzetten van projecten een doel op zich is geworden'.

De werkgroep ziet geen effect van dit fonds uitgaan op het terugdringen van tekorten in de zorg. 'Voor het nieuwe kabinet heeft de werkgroep weer een mooie bezuiniging gevonden', verklaart een bron dicht bij het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden