Tekort van duizenden opvangplekken asielzoekers dreigt

Er dreigt een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Als gemeenten niet meer opvanglocaties en huisvestingsmogelijkheden voor statushouders aandragen, loopt het tekort nog voor de zomer op tot enkele duizenden plekken. Dat blijkt uit onderzoek van NRC en Reporter Radio (KRO) op basis van interne documenten en bronnen van het ministerie van Veiligheid en Justitie en opvangorgaan COA.

De noodopvang in Heumensoord Beeld anp

De berichtgeving is door het ministerie bevestigd. Het tekort dreigt zelfs wanneer dit jaar minder vluchtelingen naar Nederland komen dan het kabinet inschat. 'Het gaat er nu om op tijd van goede bedoelingen en plannen naar opgemaakte bedden te gaan. Dat moet nu gebeuren, anders komen we in de knel', zegt een woordvoerder van het ministerie tegen NRC. Het inrichten van opvangplekken duurt gemiddeld een half jaar.

De afgelopen weken hebben staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asiel) en het COA samen met provincies en gemeenten gezocht naar oplossingen. Deze of volgende week volgt een formele oproep van het kabinet om meer opvang te regelen. Vorig jaar augustus, toen duizenden asielzoekers moesten worden opgevangen in sporthallen en tentenkampen, vroeg Dijkhoff in een interview met de Volkskrant ook om 'stoere burgemeesters, wethouders en raadsleden' die zich in wilden zetten voor meer opvang. Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven.

In een poging een soortgelijke noodsituatie te vermijden, sprak Dijkhoff eind vorig jaar met gemeenten af dat ze voor 42.500 nieuwe opvangplekken zouden zorgen. Tot dusver hebben de meeste provincies die doelstelling nog niet gehaald.

Koerswijziging

Zo zal Brabant met de huidige inzet niet in staat zijn de benodigde ruim 7000 opvangplekken te realiseren, waarschuwde Commissaris van de Koning Wim van de Donk twee weken geleden in een brief aan de Brabantse gemeenten. Zonder koerswijziging zal de provincie deze zomer terug moeten vallen op de 'voor zowel gemeenten als asielzoekers belastende en weinig doelmatige vorm van crisisnoodopvang'.

Een derde van de opvangplekken wordt bezet gehouden door asielzoekers met verblijfsvergunning vanwege de gebrekkige doorstroming naar reguliere huisvesting. Voldoende sociale woningbouw ontbreekt, en gemeenten kampen met een gebrek aan maatschappelijke steun: Van de Donk spreekt van 'negatieve sentimenten tegenover asielzoekers' na de terreuraanslagen in Parijs en Brussel.

Lees ook

Niet alleen asielzoekerscentra roepen protest op in Nederland. In Oss zit men niet op alleenstaande vergunninghouders te wachten. 'Ik heb niks tegen buitenlanders. Maar waar zijn de gezinnen?'

Afwachtende houding

Het in februari gepresenteerde initiatief van de burgemeesters van Boxtel en Heusden om asielzoekers kleinschalig op te vangen, werd met belangstelling onthaald door Dijkhoff. Maar volgens Van de Donk gaan veel gemeenten nu de fout in door de gesprekken hierover af te wachten, in plaats van te handelen. Hij juicht het initiatief toe, maar wijst erop dat het in de experimentele fase zit en het bovendien nog om kleine aantallen gaat.

Als Dijkhoffs oproep geen zoden aan de dijk zet en de asielstroom toeneemt, dreigt eind dit jaar een tekort van mogelijk 30.000 opvangplekken. Blijken de afspraken tussen de EU en Turkije effectief en groeit het aantal asielzoekers niet, kan het tekort alsnog oplopen tot ruim 10.000 plekken.

Lees ook

Sinds zijn oproep tot kleinschalige opvang wordt de burgemeester van Boxtel door Den Haag 'aan het lijntje gehouden'. Interview met burgemeester Mark Buijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden