Tekort van 863 miljoen dreigt voor AOW-fonds

De coalitie-in-spe van CDA, VVD en LPF krijgt een nieuwe tegenvaller voor de kiezen. Het kabinet krijgt een rekening van 863 miljoen euro....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

De Sociale Verzekeringsbank SVB, die de AOW uitbetaalt, raamde begin dit jaar nog dat 2002 zou worden afgesloten met 1,1 miljard euro in kas. Maar door de tegenvallende economische ontwikkeling en de belastingherziening 2001 dreigt het AOW-fonds dit jaar met een tekort van 863 miljoen af te sluiten.

Een tekort in een sociaal fonds is geen acuut probleem zolang de fondsen gezamenlijk een overschot hebben. Maar omdat de SVB het tekort in het AOW-fonds toeschrijft aan de belastingherziening, kan zij aanspraak maken op een rijksbijdrage. Daarnaast stelt de SVB verhoging van de AOW-premie voor tot het wettelijk maximum van 18,25 procent. Dat betekent een lastenverzwaring voor werknemers en uitkeringsontvangers met 0,35 procent.

Als het kabinet de rijksbijdrage en de premieverhoging achterwege laat, dreigt het tekort in de AOW-kas volgend jaar op te lopen tot 1,6 miljard euro. Volgens het ministerie van Financiën is er niets aan de hand. 'We beschouwen alle sociale fondsen tezamen. Dan is sprake van een overschot', aldus een woordvoerder.

De WAO- en WW-kassen hebben een overschot van bijna 10 miljard euro. Een bestuurder van de SVB noemt een 'AOW-tekort' lastig voor de coalitie, 'al was het maar door beeldvorming'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden