Tekort leerlingen voor islamitische scholen

Een op de vijf islamitische basisscholen in Nederland moet mogelijk sluiten, omdat ze onvoldoende leerlingen krijgen. Dit zegt Rasit Bal, directeur van de islamitische scholenorganisatie ISBO....

Het leerlingaantal bij tien tot vijftien nieuwe scholen blijft achter bij de verwachtingen. Dit geldt onder meer voor scholen in Amsterdam, Haarlem en Leiden.

Van de Marokkaanse en Turkse ouders wenst 40 tot 50 procent een islamitische school voor hun kinderen. ‘Maar als die school er is, kiezen ze toch voor een andere instelling’, aldus Bal.

Hierdoor voldoen scholen niet aan de stichtingsnorm. Deze norm schrijft bijvoorbeeld voor dat een school in Amsterdam in vijf jaar tijd 323 leerlingen moet hebben.

Volgens Bal kiezen moslim-ouders niet voor islamitisch onderwijs door de negatieve beeldvorming en de slechte locatie van de scholen, vaak gelegen aan de rand van de stad. ‘Ouders kiezen sneller voor de school om de hoek. Die is dichtbij en daar horen ze positieve verhalen van andere ouders over.’

Om sluiting te voorkomen kiezen scholen soms voor creatieve oplossingen. In Zaanstad ging de islamitische school een bestuurlijke fusie aan met het christelijk onderwijs. Zo wordt het tekort aan leerlingen van de ene school gecompenseerd met het overschot van de andere instelling.

Ook kunnen scholen kiezen voor een zogenoemde doorstart. Op de opheffingsdatum wordt meteen een nieuwe school opgericht. Leerlingen merken er weinig van, omdat er niks verandert. Bal gelooft niet in deze oplossing: ‘Waarom zullen ouders hun kinderen er nu wel naartoe sturen? Het is uitstel van sluiting; de school mag het weer vijf jaar proberen.’

In Nederland zijn 47 islamitische scholen met in totaal een kleine tienduizend leerlingen. De twee middelbare scholen, in Amsterdam en Rotterdam, worden niet bedreigd met sluiting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden