Tekort aan eieren dreigt door virus

Het vervoersverbod van kip en kipproducten om het vogelpestvirus uit te roeien, bedreigt het traditionele ei bij het paasontbijt. De Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) voorspelt binnen enkele dagen een tekort aan eieren in de winkel....

Van onze verslaggever

Het vervoersverbod (import en export) geldt vooralsnog voor drie dagen. Als het transport van eieren vanaf maandagmiddag weer wordt hervat, voorziet de NOP geen problemen over twee weken tijdens het paasweekeinde.

Minister Veerman benadrukt evenwel dat opheffing van het verbod louter op veterinaire argumenten gestoeld zal zijn. 'En het vogelpestvirus trekt zich niets van feestdagen aan.'

Handelaren en supermarkten mogen nog wel hun voorraden uit eigen hallen vervoeren naar de winkels. Daar ligt nog voorraad voor enkele dagen.

De minister wijst naar de pluimveesector als de belangrijkste verspreider van het vogelpestvirus. De Algemene Inspectiedienst heeft sinds het begin van de epidemie op 1 maart bijna 180 pluimveehouders en transporteurs beboet omdat zij de bestrijdingsregels overtraden. Veerman hoopt dat de inzet van het leger het besef van de ernst van de crisis doet toenemen.

De NOP en het Productschap voor Vee, Vlees en Eieren (PVE) vreest dat een groot deel van de pluimveehouders in zware financiële problemen komt als het vogelpestvirus niet snel wordt uitgeroeid. Alle circa zevenhonderd pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei zijn al geruimd (tien miljoen dieren) maar zij moeten nog minstens twee maanden wachten voor er nieuwe kippen naar binnen mogen.

In Brabant zijn ruim zeshonderd pluimveebedrijven, in Limburg zo'n honderdtachtig. Als die ook allemaal geruimd moeten worden, ligt sector op zijn rug, stelt de organisatie van pluimveehouders vast. De PVE meent dat een drastisch reorganisatie van de branche onvermijdelijk is.

Minister Veerman van Landbouw heeft Europees Commissaris Fischler van Landbouw schriftelijk om extra financiële steun gevraagd voor de getroffen pluimveehouders. Brussel vergoedt gewoonlijk de helft van de waarde van dieren die gedood en vernietigd moeten worden om een ziekte te bestrijden.

Veerman wil dat de Commissie ook kijkt naar het inkomensverlies bij pluimveehouders en bij toeleveranciers. Hij spreekt de Europees Commissaris volgende week.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden