Teklehaimanot, de eerste Afrikaan in bolletjestrui

Lidewey van Noord
De Eritreeër Daniel Teklehaimanot. Beeld getty
De Eritreeër Daniel Teklehaimanot.Beeld getty

Daniel Teklehaimanot is in Eritrea een superster. Als hij thuiskomt, staan duizenden fans hem op het vliegveld op te wachten, zeker na de Afrikaanse kampioenschappen. Ze achtervolgen hem voor een handtekening, ze willen met hem op de foto en ze dragen hem letterlijk op handen. Voor Teklehaimanot is het inmiddels gewoon.

Wie in Eritrea opgroeit, groeit op met de fiets. Het is er het meest gebruikte vervoermiddel, en wielrennen is er volkssport nummer één. Dat heeft alles te maken met het feit dat het Afrikaanse land een Italiaanse kolonie was. Teklehaimanot kan er mooi over vertellen. Hij is trots op die band van zijn land met Italië, een land met zo veel wielerhistorie. Bovendien zijn de Italiaanse en de Eritrese cultuur verweven: in Eritrea heet een ijsjeswinkel een gelateria.

Dat Team MTN-Qhubeka Lucca heeft gekozen als Europese thuisbasis, heeft onder andere met die Eritrese toptalenten te maken. In veel landen zijn sporters uit dat land niet meer welkom, omdat ze een verblijf in het buitenland regelmatig aangrijpen om op de vlucht te slaan voor het dictatoriale schrikbewind in hun thuisland. Omdat Italië kampt met een koloniaal schuldgevoel, zijn ze wat soepeler in het toelaten van Eritreërs.

Tourcolumn

Lidewey van Noord schrijft tijdens de Tour de France tourcolumns. Lees hier haar voorgaande columns.

Eritrea verlaten zonder visum wordt gezien als desertie. Wie terugkeert, wordt gevangengenomen of gedood. Teklehaimanot heeft een visum, dus toen zijn vader ernstig ziek was, kon hij hem bezoeken. Veel van zijn elf broers en zussen konden dat niet. Zijn grote liefde, met wie hij in november vorig jaar trouwde in traditionele kledij - er kwamen zo'n drieduizend mensen naar hun bruiloft - kan hem door gedoe met visa bijna nooit en alleen maar heel kort bezoeken.

Teklehaimanot mist zijn familie enorm, en het sociale leven in Eritrea. In de winter gaat hij naar huis, en tijdens het seizoen krijgt hij van zijn ploeg twee keer een ticket naar Eritrea. Hij belt zijn familie elke dag. Zijn jongere Eritrese ploeggenoot Merhawi Kudus lacht daar een beetje om. Die belt maar twee of drie keer per week.

Teklehaimanot zal morgen als eerste Afrikaan de bolletjestrui dragen in de Tour. Een droom die uitkomt, maar eigenlijk was zijn droom al uitgekomen: op het hoogste niveau koersen. Hij lééft zijn droom al een paar jaar. Maar als hij het dan echt moet zeggen, dan is er nog wel iets wat hem prachtig lijkt: met de besten meedoen in de klassiekers, bijvoorbeeld in Luik-Bastenaken-Luik.

Daniel Teklehaimanot omringd door supporters. Beeld belga
Daniel Teklehaimanot omringd door supporters.Beeld belga
Daniel Teklehaimanot. Beeld getty
Daniel Teklehaimanot.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden