Tekening
Rob Trip kondigde het zondag in het NOS-Journaal aan met opwinding: 'De juweliers uit Deurne en hun kant van het verhaal. De overval, de schoten - hun advocaat doet het woord.' De adrenalinespiegel steeg vooral door dat niet uitgesproken, magische woordje dat journalistenharten sneller doet kloppen: exclusief!
Een advocaat die 'exclusief' zijn verhaal doet: altijd verdacht.
De advocaat was Jan-Hein Kuijpers, van wie de NOS bij wijze van opwarmertje een strofe uit zijn Litanie voor een juwelierspaar toonde: 'En dan komt ze oog in oog te staan/ met een van de overvallers/ en haar man ligt daar op de grond/ in het bloed. / Die overvaller richt het wapen op haar/ en zij richt op hem.
Eindelijk kreeg het volk, dat zich zo had geroerd over het gebeurde - ook al wist niemand wat er gebeurd was - te horen wat er gebeurd was.
Dit nieuwe deel van de thrillerserie bestond uit een beeldend relaas, een verslag waarin de paniek van de juweliersvrouw voelbaar werd. Ze had geschoten, maar uit paniek, was de boodschap aan het volk. Noodweer. Of het OM maar even meekeek.
De NOS was het niet beeldend genoeg, dus illustreerde het Journaal Kuijpers' verhaal met een computeranimatie. Een groengrijze schoenendoos waarvan het deksel was gelicht, met twee kamers. Er stonden grafische figuurtjes van Playmobile in. Het blauwe poppetje was juwelier Willy, het roze moest Marina zijn. De boeven waren geel. Ze bewogen houterig.
'Reconstructie volgens advocaat', stond er in grote letters onder. Vreemd, want dat was het nou net niet. Een kind kon zien dat deze Playmobilepoppetjes niet deden wat Kuijpers schetste. Hij sprak van een worsteling voor de tussendeur, in de animatie stonden juwelier en overvallers in het midden van de winkel. Willy zou op de grond liggen, in de animatie stond hij tegen zijn belagers te vechten.
Om onduidelijke redenen hebben alle partijen in dit Deurnse drama de gang naar Amsterdamse topadvocaten gevonden - als tenminste het recht zijn beloop niet uit zichzelf richting Deurne heeft genomen. Het volgen en doorgronden van de ploegtactieken in de Tour de France is eenvoudiger dan het bijhouden van de etappes van advocaten over het mediaparcours.
Liefhebbers van het genre konden na de cliffhanger van de NOS maandag terecht bij RTL Late Night. Daar zat Peter Plasman, advocaat van de nabestaanden. De advocaat vond het verhaal van confrère Kuijpers 'één kant van iemand die een héél groot belang heeft'. Sprak de advocaat geheel belangeloos.
Juridisch gezien is noodweer 'een heel complex verhaal waarin alle feiten en omstandigheden worden meegenomen', wist de advocaat. En dus vond hij het 'niet verstandig' om in dit stadium een reconstructie vol fouten te tonen. 'Dat vestigt zich op het netvlies'.
Goed punt. Dat even later onbedoeld werd bevestigd door confrère Kuijpers, die zijn ronde reed bij Pauw & Witteman, waar hij mocht reageren op wat Plasman net bij Humberto Tan had gezegd. De NOS had 'dat tekeningetje' te snel gemaakt, bekende de verdachte.
Een andere advocate, Benedicte Ficq, viel hem weer aan in P&W: 'Als hij het publiek wilde informeren enkel op basis van zijn cliënten, denk ik: hij spreekt te vroeg.'
Er gaan deze dagen stemmen op voor regels voor advocaten in hun omgang met de media in lopende zaken. Nu nog regels die het media beletten hun verhalen te vertekenen.
undefined