Tekenen van herstel voor Europese economie

Inkoopmanagers zijn positief over de groei in de eurozone. Weer een lichtpuntje in een reeks goed nieuws.

AMSTERDAM - De Europese economie vertoont lichte tekenen van herstel. Voor het eerst in twee jaar zijn de inkoopmanagers positief over de economische groei in de eurozone. Hun vertrouwen geldt als een belangrijke indicator voor hoe de economie zich in de nabije toekomst ontwikkelt.


De inkoopmanagersindex voor de economie van de eurolanden is in juli gestegen tot 50,4, tegen 48,7 in juni. Dat blijkt uit gegevens van het Britse onderzoeksbureau Markit. Een score boven de 50 wijst op economische groei.


Deze verbetering aan het begin van het derde kwartaal is vooral te danken aan de industrie, waar de activiteit voor het eerst in bijna anderhalf jaar is toegenomen. De dienstensector krimpt nog licht, maar lijkt zich te stabiliseren.


De economische groei is het sterkst in Duitsland, vooral als gevolg van een toename van de binnenlandse vraag. De groei in andere eurolanden, bijvoorbeeld Ierland, Italië en ook Nederland, komt vooral voor rekening van de export. In Frankrijk, Spanje en Griekenland is nog altijd sprake van achteruitgang, maar die is gedaald tot het laagste tempo sinds bijna anderhalf jaar.


Toch is hiermee het einde van de economische crisis nog niet in zicht, zegt Wouter den Haan, hoogleraar economie aan de London School of Economics. 'De index is een volgende in het rijtje goed nieuws van de laatste weken, maar ik vind het moeilijk om echt positief te worden. Zo veel is er niet veranderd en er komen in Nederland nog flink wat bezuinigingen aan. Het mooiste van de eurocrisis vind ik vooral dat we al een tijdje geen echt slecht nieuws krijgen. Een aantal kwartalen consistente economische groei zou fijn zijn. '


'Heel voorzichtig'

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, zegt Frank den Butter, hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. 'Het is nog maar een klein verschil en je moet altijd rekening houden met foutmarges, maar ik geloof wel in die inkopers. Zij zitten aan de voorkant van de conjunctuur, in tegenstelling tot cijfers over de werkloosheid; die reageren altijd later.'


De Groningse hoogleraar internationale economie Steven Brakman beschouwt de uitkomst van de index vooral als signaal dat er eindelijk weer wordt geïnvesteerd 'nadat ondernemers eerst hebben geprobeerd zo veel mogelijk van hun oude voorraden af te komen. Maar het is allemaal nog heel voorzichtig.'


Vooral in Duitsland en de Verenigde Staten gaat het beter, signaleert ook Brakman. 'In de VS trekt de huizenmarkt aan en stijgen de autoverkopen weer. Het zou best kunnen dat die nieuwe groei zich verspreidt over de rest van de wereld.'


Het lichte herstel in Nederland, 50,8 volgens de inkoopmanagersindex, is vooral te danken aan de uitvoer. Ondernemersvereniging FME-CWM heeft geen recente cijfers, maar hoort via haar leden eigenlijk alleen positieve geluiden van exporterende bedrijven.


'Wie afhankelijk is van de binnenlandse markt is doorgaans minder optimistisch. Onze leden daar zijn veelal gerelateerd aan de bouw. Dat zegt denk ik wel genoeg', zegt woordvoerder Roderik Potjer van FME-CWM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden