Tekenen van herstel bij uitzendbureau Randstad

De Nederlandse werkloosheid mag dan in januari zijn gestegen, Randstad vindt langzaam maar zeker de weg omhoog. 's Werelds op een na grootste uitzendbureau zag de omzet voor het eerst in vijftien maanden stijgen, blijkt uit donderdag gepresenteerde cijfers. Zelfs de Europese markt, inclusief Nederland, lijkt eindelijk op te krabbelen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JONATHAN WITTEMAN

AMSTERDAM - Naar de smaak van beleggers gaat het herstel bij Randstad niet snel genoeg. Analisten hadden betere resultaten verwacht over het vierde kwartaal. Randstad, dat zijn aandeelhouders over 2013 een dividend wil geven van 0,95 euro, ging dan ook fors onderuit op de AEX. Het aandeel Randstad sloot donderdag af met een verlies van bijna 10,6 procent.

Randstads omzet bedroeg in het vierde kwartaal 4,28 miljard euro, oftewel 1 procent meer dan hetzelfde kwartaal in 2012. De nettowinst kwam in het slotkwartaal van 2013 uit op 57 miljoen euro, terwijl Randstad in het vierde kwartaal van 2012 nog een verlies had geleden van 97 miljoen euro. Over heel 2013 was de nettowinst 231 miljoen euro, meer dan het zesvoudige van de winst over 2012. De omzet over 2013 liep wel terug, met ruim 3 procent naar 16,6 miljard euro.

Uitzendbureaus gelden als het kanariepietje in de kolenmijn voor wat betreft de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Zoals mijnwerkers vroeger een kanarie meenamen in de mijnen als bescherming tegen koolmonoxidevergiftiging - zodra de hypergevoelige kanarie van zijn stokje viel, was het foute boel - zo worden de prestaties van uitzendbureaus door analisten gezien als voortekenen voor de prestaties van de hele arbeidsmarkt.

Een meevaller voor Randstad was in het vierde kwartaal het voorzichtige herstel van de Europese markt. Onder meer Duitsland (plus 9 procent), het Verenigd Koninkrijk (plus 7 procent) en Portugal (plus 8 procent) lieten een stevige omzetgroei zien. In Nederland groeide de omzet van Randstad alles bij elkaar niet, maar dat was een verbetering ten opzichte van voorgaande kwartalen, waarin de omzet achteruitging. Het bedrijfsresultaat verbeterde wel in Nederland, mede dankzij ontslagen en afvloeiing en dus minder personeelskosten. Ook de vraag naar uitzendkrachten onder het Nederlandse midden- en kleinbedrijf nam toe, aldus Randstad. In Noord-Amerika ging de omzet 2 procent achteruit. Randstad behaalde in het vierde kwartaal het grootste deel van de omzet (21 procent) in Canada en de Verenigde Staten, gevolgd door Frankrijk (17 procent), Nederland (17 procent) en Duitsland (11 procent).

'We zien sinds september van maand op maand een langzame, maar gestage verbetering', zei de afzwaaiende Ben Noteboom tijdens zijn laatste jaarcijferspresentatie als bestuursvoorzitter van Randstad. Hij geeft na ruim een decennium het stokje over aan Jacques van den Broek. Als afscheidscadeau kreeg Noteboom (55) een ingelijst Randstad-aandeel met handtekening van oprichter Frits Goldschmeding uit de tijd dat het uitzendconcern begin jaren negentig voor het eerst naar de beurs ging.

Zijn opvolger Van den Broek was kort maar krachtig over zijn plannen als topman: 'Nieuwe bestuursvoorzitter, dezelfde strategie.' Tegen Noteboom zei hij: 'Ik ga je missen, maar we blijven elkaar zien tijdens onze wekelijkse coachingsessies bij jouw biljarttafel.'

Werkloosheid in januari gestegen

De Nederlandse werkloosheid is in januari met tienduizend opgelopen naar 678 duizend werklozen, het hoogste peil sinds september. Het aantal werklozen kwam daarmee uit op 8,6 procent van de beroepsbevolking, bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemeten over de afgelopen drie maanden is de werkloosheid slechts met vierduizend toegenomen, dankzij een forse daling van de werkloosheid in november. Het baanverlies bleef over deze periode weliswaar toenemen, maar doordat veel werklozen zich helemaal hebben teruggetrokken van de arbeidsmarkt stegen de werkloosheidscijfers in geringe mate. Het aantal WW-uitkeringen kwam vorige maand uit op 460 duizend, oftewel 23 duizend meer dan in december, blijkt uit cijfers van het UWV. Vooral onder jongeren tot 25 jaar liep het aantal uitkeringen flink op, constateert het CBS. Behalve in de seizoensgevoelige landbouw en bouwsector nam het aantal uitkeringen bovengemiddeld toe in de gezondheidszorg en in het openbaar bestuur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden