NieuwsKunstroof Larense museum

Teken van leven van gestolen Van Gogh: foto van schilderij naast The New York Times

Foto’s van een gestolen schilderij van Vincent van Gogh zijn donderdag gepubliceerd door De Telegraaf. ‘Geweldig dat er een teken van leven is’, reageert een woordvoerder van Museum Singer Laren, dat het werk tentoonstelde, tegenover het ANP.

Nick de Jager
De foto van het gestolen schilderij die De Telegraaf toegespeeld kreeg.  Beeld AFP
De foto van het gestolen schilderij die De Telegraaf toegespeeld kreeg.Beeld AFP

Het schilderij in kwestie is Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar. Op 30 maart werd het in 1884 geschilderde werk geroofd uit het Larense museum, dat het had geleend van het Groninger Museum voor een expositie. Opsporing Verzocht liet op 21 april bewakingsbeelden van de overval zien. Donderdag publiceerde De Telegraaf een aan de krant toegespeelde foto met het schilderij. Experts beoordelen die volgens de krant als ‘authentiek’ en ‘recent’. Op de foto staat opvallend genoeg geen pagina van een Nederlandse krant, maar de voorpagina van The New York Times van 30 mei dit jaar. Plus een exemplaar van het boek Meesterdief van journalist Wilson Boldewijn over Octave ‘Okkie’ Durham, die in 2002 twee doeken uit het Van Gogh Museum stal. Dat waren twee werken van Van Gogh, Zeegezicht op Scheveningen en Het uitgaan van de hervormde kerk te Nuenen.

‘Ik kan wel huilen’

Jan Rudolph de Lorm, directeur van Singer Laren, was eind maart nog verbolgen door de roof. ‘Ik kan wel huilen. 30 maart is nota bene de geboortedag van de kunstenaar’, zei hij tegen dagblad De Gooi- & Eemlander. Nu is het museum optimistischer. ‘We hopen nu dat het werk zo snel mogelijk terugkomt bij het Groninger Museum’, aldus de woordvoerder.

De politie Midden-Nederland, die onderzoek doet naar de kunstroof, reageert voorzichtig op de ontdekking. “We hebben de foto’s gezien en we nemen ze uiteraard mee in het onderzoek”, zegt een politiewoordvoerder.

Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, is een vroeg werk van Van Gogh (1853-1890). Hij schilderde het toen hij na een verblijf in Drenthe bij zijn ouders in het Brabantse Nuenen was gaan wonen. Zijn vader was daar predikant in de Hervormde Kerk. Het werk, olieverf op papier op paneel, toont de tuin van de pastorie in het begin van de lente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden