Teheran wil nucleaire kennis delen

‘Iran is bereid nucleaire kennis over te dragen aan islamitische landen die daaraan behoefte hebben.’ De nieuwe Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft dit volgens het staatspersbureau IRNA donderdag gezegd in de wandelgangen van de wereldtop in New York....

Van onze correspondent Jan Tromp

De politiek geladen aankondiging komt op een gevoelig moment: de EU en de VS proberen de nucleaire ambities van Iran voor de Veiligheidsraad te brengen. Iran heeft steeds gezegd dat het kernenergie alleen ontwikkelt om economische redenen. Het Westen gelooft dat niet en denkt dat Iran een kernwapenstaat wil worden. Onderhandelingen tussen de EU en Iran lijken te zijn vastgelopen.

Om de druk op Iran op te voeren, zou de Veiligheidsraad sancties moeten uitvaardigen tegen het land. Maar dit scenario waarover de VS voor de zomer overeenstemming bereikte met Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland, blijkt bij andere landen op bezwaren te stuiten.

Het gevolg is dat de Amerikaanse regering en de drie grote Europese landen terugtrekkende bewegingen maken. Ze zeggen dat geen haast is geboden met een zitting van de Veiligheidsraad over Iran.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) de kwestie-Iran volgende week naar de Veiligheidsraad zou verwijzen. Op maandag 19 september komen de 35 aangesloten landen bijeen in Wenen. Een aantal belangrijke landen blijkt niet van plan het westen te volgen.

Tot niet geringe irritatie van Washington hoort India tot die landen. Twee maanden geleden maakten de VS een reuzenzwaai door de export naar India toe te staan van nucleaire technologie, ofschoon het land kernwapens bezit en het internationale verdrag tot beheersing van deze wapens niet heeft ondertekend. De regering-Bush verwachtte daarvoor in ruil politieke steun voor het beleid tegen Iran.

Maar India wil nu niet de opening naar de Veiligheidsraad maken. Dat geldt ook voor China. Dinsdag sprak president Bush in New York met de Chinese president Hu Jintao, maar kreeg geen steun. Al eerder had Rusland laten weten dat het te vroeg is voor een gang naar de Veiligheidsraad, evenals enkele Afrikaanse landen.

Vorige week riep minister Rice van Buitenlandse Zaken de wereld nog op de VS te volgen en Iran met sancties te dreigen. Maar woensdagavond zei de minister tegen Fox News: ‘Ik geloof niet dat deze zaak zo dringend is dat het op 19 september zijn beslag moet krijgen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden