‘Teheran overweegt opschorting’

De Iraanse nucleaire toponderhandelaar Ali Larijani heeft laten weten dat Iran overweegt uraniumverrijking voor een periode van enkele maanden op te schorten....

AFPAP en Reuters WENEN

Larijani zou dat gedaan hebben in gesprekken met EU-buitenlandcoördinator Javier Solana. Voorwaarde voor vrijwillige opschorting zou zijn dat er geen sprake is van druk op Iran. Solana zelf ging hier niet op in en zei slechts dat de twee bijeenkomsten ‘productief’ waren. Larijani verklaarde dat veel misverstanden zijn opgelost. Volgens beiden is er vooruitgang geboekt, zonder dat ze concreet werden.

Solana en Larijani zeiden dat komende week verder wordt gepraat. Het overleg in Wenen had als doel te zien of er nog een basis is voor verdere onderhandelingen.

De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, verklaarde zondag dat leiders in het Midden-Oosten bang zijn dat het conflict rond Iran op een oorlog kan uitdraaien. Hij zei dat in een interview voor de Franse radio. Annan, die voor zichzelf nog geen bemiddelende rol ziet weggelegd, zei te hopen op overeenstemming in het conflict omdat dit anders kan verergeren en in een militaire actie kan uitmonden.

De Iraanse regering liet 31 augustus een deadline van de Veiligheidsraad verstrijken. Met name de Verenigde Staten dringen sindsdien aan op sancties.

Terwijl de vijf permanente lidstaten van de Veiligheidsraad en Duitsland eisen dat Iran de uraniumverrijking stopt als voorwaarde voor nieuwe onderhandelingen, weigert Teheran tot nu toe hieraan gehoor te geven.

De zes mogendheden boden Teheran in juni een economisch en politiek pakket aan dat er op was gericht de Iraniërs over de streep te trekken. Het aanbod ging vergezeld van de dreiging dat sancties zouden volgens als niet voor 31 augustus werd ingestemd met de eisen.

Iran kwam op 22 augustus met een tegenaanbod, dat door de zes landen als ontoereikend werd afgewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden