Teheran: Israël zal aanval op Syrië nog betreuren

Iran heeft maandag scherp gereageerd op de Israëlische luchtaanval van vorige week in Syrië. De voorzitter van Irans nationale veiligheidsraad, Saeed Jalili, zei tijdens een bezoek aan Damascus dat Israël 'de agressie die het tegen Syrië heeft gelanceerd zal betreuren'.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Iran is de belangrijkste bondgenoot in de regio van de Syrische president Bashar al-Assad en tevens een grote wapenleverancier van Hezbollah in Libanon. In Iran wordt het gemak waarmee de Israëlische luchtmacht Syrië wist binnen te dringen gezien als een nieuwe waarschuwing aan Teheran; Iran weigert zijn omstreden atoomprogramma stop te zetten.

Waar Jalili, de belangrijkste veiligheidsadviseur van president Ahmadinejad, op doelde is niet duidelijk. Israël heeft Teheran en Hezbollah er in het verleden van beschuldigd achter terreuracties te zitten tegen Israëliërs in het buitenland. Deze zouden een vergelding zijn voor mogelijke betrokkenheid van de Mossad, de Israëlische geheime dienst, bij de liquidatie van belangrijke wetenschappers van het Iraanse atoomprogramma.

Israël dreigt de Iraanse verrijkingsinstallaties in Natanz en Qom in de as te leggen om te voorkomen dat Iran, na Pakistan, de tweede islamitische kernmacht wordt. Premier Netanyahu verzekerde zondag nog eens dat het belangrijkste doel van de nieuwe Israëlische regering het stoppen van het Iraanse atoomprogramma zal zijn.

Boodschap

Het weinige dat minister Barak van Defensie zondag op een veiligheidsconferentie in Duitsland wilde zeggen over het Israëlische bombardement in Syrië, was vooral bedoeld als boodschap voor Teheran. 'Het is opnieuw een bewijs dat als wij iets zeggen, wij dat ook menen', zei Barak, die overigens bevestigde noch ontkende dat Israël achter de aanval zat.

Iran heeft steeds laconiek gedaan over de Israëlische dreigementen. Volgens president Ahmadinejad en andere hoge functionarissen, onder andere van de Revolutionaire Garde, bluft Jeruzalem. Ook zinspeelt Iran steeds op een harde tegenaanval.

Het Israëlische bombardement in Syrië is de derde preventieve aanval in vijf jaar. Het getroffen konvooi vervoerde mogelijk wapens voor Hezbollah. Israëlische F-15's en F-16's vernietigden in 2007 een geheime, mogelijk nucleaire installatie bij het Syrische plaatsje Deir ez-Zor. Ook toen wisten de Israëlische toestellen de Syrische luchtverdediging, die is opgezet met Russische hulp, met succes te storen. Deze aanval, operatie 'Boomgaard', was voorbij nog voordat Syrische MiG-29's konden opstijgen. Israël heeft nog steeds niet bevestigd dat het achter dat bombardement zat.

De tweede aanval, vorig jaar, was aanzienlijk verder weg. Soedan beschuldigde Israël er toen van achter het bombardement te zitten. Verontrustend voor Iran was dat de Israëli's zo'n 1.600 kilometer moesten overbruggen: de afstand Jeruzalem-Teheran.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden