Teheran bevriest uraniumverrijking

Iran heeft maandag het verrijken van uranium opgeschort, zoals het land eerder deze maand was overeengekomen met Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië....

APAFP en Reuters

Mohamed ElBaradei, het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), zei dat het er inderdaad op lijkt dat Iran alle activiteiten op uraniumverrijkingsgebied heeft gestaakt.

Iran beloofde begin deze maand in Parijs zijn uraniumverrijkingsprogramma te bevriezen in het kader van een overeenkomst met Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Volgens Iran is de duur van de opschorting afhankelijk van 'het nakomen van beloften door de andere partij'. De bestuursraad van het IAEA komt donderdag in Wenen bijeen. Nu Iran zich aan zijn belofte heeft gehouden zal deze raad er waarschijnlijk van afzien om het Iraanse dossier voor te leggen aan de VN-Veiligheidsraad, zoals de VS bepleiten. De Veiligheidsraad kan Iran sancties opleggen.

De Britse minister van buitenlandse zaken Jack Straw zei maandag dat als Iran op het akkoord terugkomt, de EU zich het recht voorbehoudt de Verenigde Naties er alsnog bij te betrekken.

Volgens IAEA-experts heeft Iran de afgelopen dagen hard gewerkt aan de productie van een aanzienlijke hoeveelheid uraniumhexafluoridegas, de grondstof voor uraniumverrijking. ElBaradei bevestigde dit, maar zei dat de hoeveelheid - twee ton - onvoldoende is voor het maken van nucleaire wapens. Laagverrijkt uranium wordt gebruikt voor de productie van kernenergie, hoogverrijkt uranium voor kernkoppen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden