Tegenwind voor chipmaker Intel door stagnerende pc-markt

Chipfabrikant Intel verwacht in het lopende kwartaal een lagere winst en omzet te behalen dan het eerder had voorspeld. Het bedrijf heeft last van 'lastige economische omstandigheden'. Dat maakte het concern vrijdag bekend. De koers van het aandeel verloor 3,7 procent.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - De omzet van de fabrikant van halfgeleiders zal in het derde kwartaal uitkomen tussen de 12,9 en 13,5 miljard dollar, verwacht Intel. Eerder nog ging de chipfabrikant uit van een omzet tussen de 13,8 en 14,8 miljard dollar. De winst zal ook iets lager uitkomen dan eerder werd aangenomen. Waar eerst werd uitgegaan van een brutomarge van tussen de 61 en 65 procent is die bandbreedte nu verlaagd naar 61 tot 63 procent.

Intel maakte bekend dat zijn klanten onder druk van de economische tegenwind hun voorraden verkleinen. Daarnaast zegt het bedrijf last te hebben van een afname van pc-orders van het bedrijfsleven. In de VS en Europa, waar veel chips worden gebruikt in tablets en smartphones, heeft het daar minder last van dan in opkomende markten. Daar vindt nog een sterke groei in pc-verkopen plaats. Normaal gesproken bouwen klanten van Intel hun voorraden juist uit in het derde kwartaal, om te kunnen voldoen aan de extra vraag voorafgaand aan de feestmaand december. Aangezien pc-fabrikanten steeds meer concurrentie ondervinden van met name tabletmakers, zijn zij onzeker geworden over het aantal pc's dat zij nog kunnen verkopen in de komende maanden.

Analist Patrick Wang stelde tegenover het financiële persbureau Bloomberg dat de nieuwe voorspellingen 'slechter zijn dan iedereen had verwacht. Met name de pc-tak van Intel wordt hard geraakt'.

De grootste chipfabrikant ter wereld durfde zich niet te wagen aan een voorspelling voor het hele jaar. Het bedrijf zal nieuwe verwachtingen bekendmaken op 16 oktober als het zijn derde kwartaalresultaten presenteert.

Uit de uitlatingen van Intel over de stagnerende pc-markt concludeerde analist Daniel Berenbaum dat die markt over heel 2012 naar alle waarschijnlijkheid geen groei zal laten zien. De analist denkt dat dat onder meer het gevolg is van de aanstaande lancering van Microsofts nieuwe besturingssysteem (Windows 8) dat speciaal gemaakt is voor gebruik op tablets. Voor dat besturingssysteem werkt Microsoft voor het eerst met chips van concurrenten van Microsoft.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden