Tegenvoeters

KEVIN TOMA

Iedereen heeft er wel eens over nagedacht: waar zou je uitkomen als je een tunnel loodrecht door de aarde graaft? Met deze vraag gaat de Russische documentairemaker Victor Kossakovsky, onlangs nog hoofdgast van het documentairefestival IDFA, aan de slag in zijn schitterende Vivan las antipodas!. Hij bezoekt acht locaties die paarsgewijs met elkaar verbonden worden wanneer je een rechte lijn door het middelpunt van de aarde trekt, en wat blijkt: miljoenenstad Shanghai is de spiegelstad van een onooglijk Zuid-Amerikaans gehuchtje, terwijl de uitgestrektheid van het Russische Bajkal-meer terug te vinden is in het Chileense niemandsland van tegenvoeter Patagonië.

Waar het maar kan, en hoe hij maar kan, maakt Kossakovsky de parallellen en contrasten zichtbaar: de ene stad gaat de andere spiegelen in het water, bij Zuid-Amerikaanse bergen klinkt opeens Russische volksmuziek, en de alsmaar verschuivende en kantelende camera zet de aarde vaak letterlijk op zijn kop. Kossakovsky onthoudt zich van elk commentaar, maar aan elk precies gecomponeerd beeld en geluid voel je dat hier een filmmaker bezig is die maar geen genoeg kan krijgen van de werkelijkheid. En die zijn publiek net zo wil verbazen met wat het ziet, als hijzelf - of het nu een vlinder is die als een elfje van het ene waterplasje naar het andere fladdert, het genoeglijke gelaterfanter bij een tolbrug, of een Spaans rotsblok dat precies lijkt op de walvis die aan de andere kant van de wereld zelfmoord pleegt. Kijken, opnemen en nog eens kijken: bij Vivan las antipodas! kom je ogen tekort.

Vivan las antipodas! (Victor Kossakovsky, 2011)

Nederland 2, 22.55-00.45 uur.

Mr. Bean's Holiday

(Steven Bendelack, 2007) Rowan Atkinson maakte als Mr. Bean in 1997 de overstap van de televisie naar de bioscoop. Die overgang viel zwaar. Beans korte sketches hielden Bean. The Ultimate Disaster Movie vooral op. In Mr. Bean's Holiday, geregisseerd door BBC-coryfee Steve Bendelack, is van die fout geleerd. Ditmaal is het verhaal zo dun dat Bean alle ruimte krijgt om gekkigheden uit te halen. De Britse malloot is in Frankrijk terechtgekomen, een land waarvan hij de taal en de gewoonten natuurlijk niet kent. Inderdaad, dat betekent flink kauwen op een ongepelde kreeft en veel gedoe met een verdwenen paspoort. Behalve een reeks sketches - soms leuk, vaak flauw - bevat Mr. Bean's Holiday de nodige verwijzingen. Rowan Atkinson heeft goed naar de Franse grootmeester Jacques Tati gekeken (de filmtitel refereert aan diens Les vacances de M. Hulot) en ook de invloed van Charlie Chaplin, vooral diens The Kid, is voortdurend voelbaar.

Veronica, 20.30-22.10 uur.

Les grandes pardonnes

(Anne Novion, 2008) De jonge Française Jeanne wordt elke verjaardag door haar vader Albert getrakteerd op een reisje naar een Europees land. Nu ze 17 wordt, is Zweden aan de beurt. Bij aankomst blijkt hun vakantie-huisje op een fotogeniek eiland al bezet door twee vrouwen; en terwijl hobby-archeoloog Albert gaat speuren naar een oude Viking-schat, krijgt Jeanne al snel oog voor de jongens uit de buurt. Debutante Novion zet dus genoeg zijpaadjes uit in dit goed ontvangen coming of age-drama, dat toch vooral ook om de niet altijd vlekkeloos verlopende relatie tussen vader en dochter blijft draaien. Anaïs Demoustier kreeg in eigen land een César-nominatie voor meest veelbelovende actrice.

TV 5, 21.00-22.20 uur, Nederlands ondertiteld.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden