Tegenvloer

Nu de zon weer geregeld lekker dwars door ons huis gaat, snappen we in oogopslag wat Marcel Verweij uit Wijdenes bedoelt als hij het heeft over het schotelen van een zwevende houten vloer....

Het hoeft niet veel te zijn.

Een millimeter aan weerszijden is genoeg om van een fijne vloer een rommeltje te maken. Chic is anders. Maar geen houten vloer die het n doet, zegt Verweij, die samen met zijn broer eigenaar is van de firma Bakker de Houthandel. Het bedrijf is groot geworden met houten vloeren. In eiken, merbau, noten, noemt u maar. Kant en klaar, met mes en groef.

Verweij: 'Elke massief houten vloer werkt, onder invloed van van het klimaat in een ruimte. Het probleem is dat de ene plank anders reageert dan de andere. En dus gaat een vloer na verloop van tijd een beetje wringen.'

Maar er is wel een hoop aan te doen, weten de broers Verweij, die al een paar octrooien op hun naam hebben staan op slimme trucs om een massief aandoende vloer zo min mogelijk te laten werken.

De meest recente aanwinst is hun octrooi NL 1021263, op een vloerdeel dat binnenkort onder de naam ContraGarantvloer op de markt komt.

Hout werkt omdat het een nerf heeft, waardoor het niet in alle richtingen even gemakkelijk uitzet en krimpt, afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid. Daardoor ontstaan spanningen in het vloerdeel, die zich uiten in vervormingen.

Eigenlijk heeft een vloerenmaker het liefst hout dat al een heel eind is uitgewerkt. Antieke eiken balken uit gesloopte oude gebouwen zijn bijvoorbeeld gewild.

Maar een beetje werken blijven ze, want hout is hout.

De gebroeders Verweij gebruiken precies diezelfde eigenschap om vervormen tegen te gaan. Ze zagen in hun volautomatische fabriek elk vloerdeel in twee dunnere planken, draaien het bovenste deel om en verlijmen de twee weer. Daarna wordt het geheel geschuurd en van mes en groef voorzien.

Op die manier staat de nerf van de onderste helft van de plank precies tegen die van de bovenste helft in. Ze werken wel, maar steeds tegengesteld, zodat ze elkaar compenseren. En dus zullen de vervormingen een stuk minder zijn dan met een massieve vloer. Einde schotelen.

De ContraGarant tegenvloer, zegt Verweij, is bedoeld voor consumenten die nog nadrukkelijk hechten aan een massieve, zwevende houten vloer. Met delen tot dertig centimeter breed. In de freesfabriek kunnen ze bijna zonder mensenhand worden vervaardigd.

Maar, geeft hij ook aan, dat massieve is welbeschouwd ook een beetje onnodig, tegenwoordig. Verweij: 'Zelfs op de zwaarst belaste vloeren volstaat doorgaans een slijtlaag van een millimeter of acht ruimschoots. Wat daaronder zit, is er eigenlijk alleen voor het idee.'

En dus wijst hij graag op de MultiGarant vloerdelen van zijn fabriek. Ook gepatenteerd, eerder al, maar eigenlijk veel moderner dan de ContraGarant. In de MultiGarant is namelijk de onderste helft geen massief hout, maar achttien millimeter dik multiplex. Dat werkt zelf niet en vangt ook de werking van de dunne, massieve toplaag op. Die is van hout, echt hout, geen laminaat. Al schotelt het natuurlijk niet zo authentiek als dik hout waarvan men planken zaagt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden