Tegenvaller

In september komen de spaarloontegoeden vrij. Vanuit kabinet en bedrijfsleven wordt de burger aangespoord deze 'meevaller' snel uit te geven....

Voorburg Constance Scholten

In het huidige systeem komt een werknemer automatisch in aanmerking voor een ziekenfondsverzekering wanneer zijn inkomen onder een bepaalde grens blijft. Daarbij wordt uitsluitend gekeken naar het salaris van de individuele werknemer.

Vanaf 1 januari gaat het basisverzekeringspakket ongeveer 1100 euro per jaar kosten. In mijn geval een verdubbeling. 'Geen nood', troosten de voorlichtingsadvertenties van het ministerie van VWS, 'voor werknemers met een laag inkomen is er een zorgtoeslag'. Wat de advertenties niet vermelden is dat voor de berekening van deze zorgtoeslag niet wordt gekeken naar het individuele salaris, maar naar het gezinsinkomen. Is dat hoger dan 40.000 euro per jaar dan wordt geen toeslag verstrekt.

Voor grote groepen werknemers zal dit een forse tegenvaller zijn. Vooral voor tweeverdieners die nu afzonderlijk gebruikmaken van het ziekenfonds. Tenzij hun totale gezinsinkomen onder de limiet blijft, zullen zij per persoon jaarlijks minstens 500 euro meer kwijt zijn aan een ziektekostenverzekering. Een bedrag dat de koopkracht fors zal beperken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden