Tegenvaller van 600 miljoen euro voor Hoogervorst

De kosten voor het ziekenfonds en de AWBZ zullen dit jaar honderd miljoen en 500 miljoen euro hoger uitvallen dan minister Hoogervorst van Volksgezondheid met Prinsjesdag nog verwachtte....

Van onze verslaggeefster

De toenemende vraag naar zorg voor ouderen, het wegwerken van wachtlijsten in de ziekenhuizen en de stijgende kosten voor geneesmiddelen zijn de belangrijkste oorzaken.

Volgens het College voor Zorgverzekeringen CVZ, dat deze cijfers maandag bekendmaakte, zal het tekort in de AWBZ-kas dit jaar uitkomen op 4,2 miljard euro, ondanks een positief saldo van 788 miljoen door de premieverhoging van juli dit jaar. In totaal stijgen de kosten voor de AWBZ dit jaar met 1,6 miljard euro naar 20,2 miljard. Het College zegt dat het, anders dan Hoogervorst een maand geleden, beschikt over de gegevens van het eerste halfjaar van 2003.

De lasten voor het ziekenfonds gaan met 700 miljoen euro omhoog naar 16,5 miljard. Toch zal het overschot in de Algemene Kas van het ziekenfonds uitkomen op 1,4 miljard euro, verwacht het CVZ.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden