Tegenvaller bank treft Delta Lloyd

Delta Lloyd Nuts Ohra heeft vooral door een tegenvallende gang van zaken bij zijn bank-activiteiten een geringe winstgroei geboekt. In het eerste halfjaar verdampte het resultaat van deze divisie nagenoeg geheel tot 0,3 miljoen euro (1 miljoen gulden)....

De oorzaak van de winstverschrompeling lag in de daling van het aantal aandelentransacties. Hierdoor namen de inkomsten uit provisies sterk af. Daartegenover stond echter een verbetering van 9 procent van de verzekeringsactiviteiten tot 147 miljoen euro (324 miljoen gulden). Bij elkaar leverde dat Delta Lloyd Nuts Ohra een resultaat na belastingen van 137 miljoen euro op (302 miljoen gulden). Dat kwam neer op een verbetering van 3 procent.

Bestuursvoorzitter N. Hoek rekent over heel 2001 op een duidelijke groei in omzet en winst. 'We voorzien een voorzichtig herstel van de aandelenmarkten, zodat onze beleggingsresultaten in het tweede halfjaar kunnen verbeteren.' In het jargon van de financiële markten komt een duidelijke groei doorgaans neer op een groei tussen 7 en 12 procent.

De totale omzet van Delta Lloyd Nuts Ohra kwam in de eerste zes maanden uit op 3,1 miljard euro (6,86 miljard). Dat is een toename van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De bruto premie-inkomsten uit de levensverzekeringsactiviteiten zwollen met 19 procent aan tot 1,3 miljard euro, terwijl die uit de zorgverzekeringen met 17 procent klommen tot 470 miljoen euro. De bruto premie-inkomsten uit het schadebedrijf zakten 1 procent tot 444 miljoen euro.

Delta Loyd Nuts Ohra wil binnen vijf jaar een van de toonaangevende financiële dienstverleners in Noordwest-Europa zijn. De groep heeft op dit moment 6400 medewerkers in dienst.

Delta Lloyd Nuts Ohra is een dochter van het Britse verzekeringsconcern CGNU, dat donderdag ook de halfjaarcijfers presenteerde. De Delta Lloyd-moeder haalde in het eerste halfjaar betere resultaten dan verwacht.

Het bedrijfsresultaat van CGNU ging van 679 miljoen pond vorig jaar naar 977 miljoen pond (3,5 miljard gulden), een stijging van 44 procent. Analisten hadden een plus van 35 procent verwacht. De winst voor belastingen daalde fors, van 738 naar 106 miljoen pond, maar dit was vooral te wijten aan bijzondere lasten.

De goede resultaten zijn volgens CGNU, dat de grootste verzekeraar van Groot-Brittannië is, vooral te danken aan het binnenhalen van meer klanten in Europa die voor hun pensioen sparen. CGNU wil, net als grote Europese concurrenten als het Franse AXA en het Duitse Allianz, een groter deel van de pensioenkoek binnenhalen. Diverse Europese landen herzien hun - nu nog uit belastinggeld betaalde - pensioensystemen. Dat biedt nieuwe kansen aan commerciële verzekeraars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden