Tegenvallende zorgpremies, maar meevallers zijn er net zo goed

In De andere kant wordt wekelijks een actuele kwestie ondersteboven gehouden of binnenstebuiten gekeerd. Vandaag: Aan de ene kant stijgt de zorgpremie volgend jaar sterker dan verwacht, en dat leidt tot onrust. Maar aan de andere kant zijn er ook goederen en diensten die juist goedkoper zijn geworden.

Beeld Carolyn Ridsdale

Dat was een tegenvaller: de nieuwe zorgpremies vallen hoger uit, tot wel 10 procent. Vergrijzing, technologie en wijkverpleging (nieuw in het pakket) brengen extra kosten met zich mee.

Om de consument wat op te beuren, zochten we dingen waar hij juist minder voor hoeft te betalen dan een paar jaar geleden.

Sportschool

Als we het toch over gezondheid hebben, is er ook iets waarvoor je minder betaalt: de sportschool. Er woedt een ware prijzenslag. Je kunt vandaag de dag voor net geen tientje per maand een abonnement afsluiten bij een keten waarvan u de naam vast wel kent van de vele reclamespotjes en billboards. Dat zijn meestal vrij 'kale' arrangementen, met weinig begeleiding of op rustige tijdstippen.

Kritiek komt dan ook uit de hoek van de traditionele sportscholen, die moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Maar hoe dan ook kun je veel bewegen voor weinig. Zeker in vergelijking met de jaren negentig, toen je bij sommige fitnessclubs al een smak geld moest neerleggen om überhaupt lid te worden.

Benzine

Wie een paar jaar geleden de tank van zijn auto volgooide, zag de teller op de benzinepomp in razend tempo oplopen. Nu kan een automobilist een stuk relaxter tanken. Stond de prijs voor 1 liter Euro 95 - de standaardbrandstof - in augustus 2012 op 1,87 euro, afgelopen augustus was dat nog maar 1,59 euro. Dat heeft uiteraard een direct verband met de gedaalde olieprijs. Onder meer door schaliegas kunnen de Amerikanen beter in hun energiebehoefte voorzien. Ook koelde die andere dorstige groeimotor - de Chinese economie - de afgelopen jaren iets af, terwijl de olielanden intussen hun productie niet terugschroefden. Dat hebben ze afgelopen week pas voor het eerst afgesproken. Experts verwachten dat de olieprijs nu verder gaat stijgen, maar voorlopig is die nog lang niet in de buurt van de oude recordhoogten.

Vliegvakanties

Even bijkomen van de premiestress? Dat kan misschien wel, want die goedkope olie werkt door in de prijs van vliegtickets. We zijn wellicht gewend geraakt aan een retourtje Rome voor een paar tientjes, maar dat was voor de komst van prijsvechters als Ryanair ondenkbaar. In juli voorspelden luchtvaartanalisten dat de tickets door de goedkope kerosine (nog) goedkoper zouden worden. En wie een weekje lekker wil bakken aan het strand in Turkije of Griekenland heeft dubbel voordeel, want ook de pakketreizen naar die landen zijn voordeliger geworden. Sommige toeristen worden afgeschrikt door de aanslagen in Turkije of de vluchtelingen in Griekenland, zodat de vakantiebranche zich gedwongen voelde om de tarieven in neerwaartse richting aan te passen.

Energie

De kachel opstoken betekent euro's oproken. Maar de laatste paar jaar zijn dat iets minder bankbiljetten. Sinds de zomer van 2013 dalen de energieprijzen namelijk vrijwel onafgebroken, terwijl ze daarvoor met meer dan 3 procent per jaar stegen. Dit komt doordat energiebedrijven gas en elektriciteit voor minder geld kunnen opwekken dan wel inkopen.

De tarieven voor het transport van gas en elektriciteit dalen zelfs al iets langer, sinds het begin van 2013. Fijn om te weten dat daar voorlopig nog geen eind aan komt: met ingang van afgelopen juli zijn de tarieven verder omlaag gegaan.

Voor huishoudens met een variabel energiecontract en een gemiddeld verbruik kan de nota straks zo'n 145 euro per jaar lager uitvallen, zo berekent de site energievergelijker.nl.

Boodschappen

Afrekenen bij de kassa zorgt niet per se voor een lege portemonnee, met name voor wie steevast naar het huismerkt grijpt (even bukken). De prijzenoorlog die in 2004 woedde tussen de supermarkten en die een gemiddeld boodschappenmandje ruim 10 procent goedkoper maakte, lijkt een blijvend effect te hebben. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat A-merken de afgelopen vijf jaar weliswaar duurder werden, maar ook dat de prijzen van huismerken vrijwel gelijk gebleven zijn. Dat is knap.

Goederen worden sowieso al sinds 2014 gemiddeld goedkoper, en de prijs van diensten (zoals horeca en huur) stijgt sinds vorig jaar ook steeds minder hard. Dat verklaart waarom de totale inflatie afgelopen juli, voor het eerst in bijna dertig jaar, zelfs negatief was. Min 0,3 procent om precies te zijn, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Geld

Als er iets goedkoper is geworden, is het wel... geld. Na de bankencrisis besloten centrale banken over de hele wereld om geld in de economie te pompen en de rente zeer laag te houden, op bijna nul. Die basisrente van de Europese Centrale Bank werkt weer door in de rentetarieven die consumentenbanken hanteren. Het mag dan misschien door de strengere regels moeilijker zijn om een hypotheek af te sluiten, maar als het lukt, betaal je veel minder rente dan een jaar of tien geleden. Bijvoorbeeld 2,5 procent op jaarbasis, in plaats van 5 procent. Dat scheelt zo duizenden euro's.

In De andere kant wordt wekelijks een actuele kwestie ondersteboven gehouden of binnenstebuiten gekeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden