Tegenstrijdige regels bemoeilijken start bedrijf na uitkering

Uitkeringsgerechtigden die in plaats van een uitkering een eigen bedrijf willen opzetten, hebben het vaak knap lastig. Wettelijk is er van alles geregeld, maar de praktijk is weerbarstig....

ANP

Dat blijkt uit het rapport Ga direct naar een standaard reïntegratietraject; ga niet langs start van het economisch onderzoeksbureau EIM.

Volgens de WAO-wetgeving is het beginnen van een bedrijf goed mogelijk. Maar de meeste medewerkers van de uitkeringsinstantie UWV weten echter weinig van de mogelijkheden en moedigen een bedrijfsstart volgens het rapport niet snel aan. Ook de begeleiding na de daadwerkelijke start blijkt moeilijk te regelen.

Reïntegratie van bijstandsgerechtigden door het beginnen van een eigen bedrijf is bij veel gemeenten vaak geen realistische mogelijkheid. Vooral in kleinere plaatsen is de kennis van ondernemersschap over het algemeen beperkt. De regelingen en de betrokken instellingen en medewerkers zijn sterk gericht op werk in loondienst.

Dat is volgens het EIM waarschijnlijk vaak terecht. De kosten om aan de slag te gaan als gewone werknemer in het bedrijfsleven zijn een stuk lager, dan de kosten voor opzetten van een zelfstandig, eigen bedrijf.

Voor bepaalde, veelal kansarme groepen lijkt dat echter minder het geval. Voor deze groepen kan het beginnen van een bedrijf een snellere, duurzamere en daarmee goedkopere reïntegratie opleveren. Voor hen vormt het een betere kans omdat zelfstandig ondernemerschap meer flexibiliteit en eigen invloed met zich meebrengt.

Starters worden ook ontmoedigd door uitkeringsregelingen. Reïntegratiebedrijven worden vooral via het 'no cure/less pay'-principe betaald.

Omdat weinig starters al na een jaar op volle kracht draaien, worden zij zelden als volledige herintreders beschouwd. Daardoor krijgt het reïntegratiebedrijf maar gedeeltelijk betaald en blijken reïntegratiemedewerkers vaak niet erg happig op het begeleiden van straters, zo noteren de onderzoekers van het Zoetermeerse bureau.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden