Tegenstellingen markeren Russische Dag van Eenheid

Tienduizenden mensen hebben woensdag in Moskou de jaarlijkse Dag van Nationale Eenheid gevierd, een feestdag die volgens het Kremlin in het teken behoort te staan van etnische diversiteit en tolerantie. In St. Petersburg kwam het evenwel tot geweld bij een mars van nationalisten en in Moskou zelf moesten nationalistische en anti-immigrantenbetogers worden beschermd door de politie.

Een mars van enkele honderden nationalisten in St. Petersburg leidde tot geweld toen zes tegendemonstranten verschenen. Nationalistische betogers vielen de tegenbetogers aan en bleven schoppen toen ze al op de grond lagen. De oproerpolitie greep in.

In Moskou hadden ongeveer tweeduizend nationalisten toestemming gekregen voor een mars in een zuidoostelijke wijk. De betogers, meest jongemannen, droegen tsaristische, zwart-geel-witte vlaggen en spandoeken van een beweging tegen immigratie. De route was afgezet en de politie schermde de demonstranten af van de tienduizenden betogers die elders in de stad voor eenheid demonstreerden.

De feestdag werd in 2005 ingevoerd, ter vervanging van de herdenking van de Russische Revolutie in 1917, die altijd op 7 november werd gehouden. Aanvankelijk werd de dag door extreme nationalisten, Russisch-orthodoxe christenen, blanke racisten en monarchisten aangegrepen om hun meningen te spuien. Dit was voor het Kremlin kennelijk een reden om dit jaar expliciet voor het thema van tolerantie en eenheid te kiezen.

Joodse, islamitische en boeddhistische leiders voegden zich bij de patriarch van de Russisch-orthodoxe kerk, voor een ceremonie bij het Rode Plein. Leden van een jeugdbeweging die achter de regering staat droegen rode poncho’s met daarop de tekst ‘iedereen hoort bij ons’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden