Tegenstandster van Aristide in Haïti vermoord

De Amerikaanse regering heeft woensdag in aller ijl rechercheurs van de FBI naar Haïti gestuurd om de moord te onderzoeken op Mireille Durocher Bertin, een van president Aristide's ferventste tegenstanders....

The Guardian, Reuter, AFP, AP

PORT-AU-PRINCE

Washington wil dat de daders van de spectaculairste politieke moord sinds de Amerikaanse interventie van vorig jaar september zo snel mogelijk worden gepakt. Morgen arriveren president Clinton en VN-secretaris Boutros Ghali in Port-au-Prince om aanwezig te zijn bij de beëindiging van de Amerikaanse militaire operatie en het begin van de VN-vredesmissie.

De laatste weken is Clinton verweten dat hij president Aristide weliswaar in ere heeft hersteld, maar er niet in is geslaagd de veiligheidssituatie voldoende te verbeteren. Het aantal politieke moorden, overvallen en berovingen is de laatste weken sterk gestegen.

Zodra de VN de vredesoperatie hebben overgenomen, zal het aantal Amerikaanse soldaten van oorspronkelijk ruim 20 duizend tot 2400 worden gereduceerd. Veel Haïtianen vrezen dat de zesduizend blauwhelmen en negenhonderd VN-politie-agenten uit onder meer Nederland, Suriname, Pakistan en Bangladesh niet in staat zullen zijn het politieke geweld een halt toe te roepen.

De 35-jarige advocate Mireille Bertin werd door drie mannen met mitrailleurs vanuit een taxi doodgeschoten, toen ze met een van haar cliënten in haar Subaru in de namiddag door een van de drukste straten van Port-au-Prince reed. Bij de aanslag kwam haar passagier ook om het leven. De daders wisten te ontkomen. Volgens de politie waren het 'beroepsmoordenaars'.

Mireille Bertin was een uitgesproken tegenstandster van president Aristide. Ze heeft hem herhaaldelijk als 'een crimineel' omschreven en was een groot voorstandster van de militaire staatsgreep van generaal Cédras in 1991. Ze werkte korte tijd als woordvoerster van de door de militairen benoemde president Jonassaint. September vorig jaar demonstreerde ze openlijk tegen de Amerikaanse invasie die een einde maakte aan het militaire bewind. Ze werd al snel het symbool van het verzet van Haïti's elite tegen president Aristide.

Begin deze week richtte Bertin een eigen partij op, de Beweging om de Natie te Integreren. Daarmee wilde ze meedoen aan de parlementsverkiezingen op 4 juni. Mireille Bertin had laten doorschemeren dat zij in december de oppositiekandidaat namens rechts bij de presidentsverkiezingen wilde worden. Ze was de laatste maanden tientallen keren met de dood bedreigd. Volgens haar vader stond ze op een dodenlijst van Haïtiaanse ballingen in de VS. Toen journalisten besloten haar steeds openhartigere anti-Aristide uitspraken te censureren om haar veiligheid niet verder in gevaar te brengen, ging Bertin een eigen nieuwsbrief, The Lookout, uitgeven.

De Amerikaanse regering benadrukte gisteren dat de FBI-eenheid is gestuurd op uitdrukkelijk verzoek van president Aristide. De FBI-agenten zullen de onervaren nieuwe Haïtiaanse politie assisteren bij het onderzoek. Volgens woordvoerder Schrager van de Amerikaanse ambassade in Port-au-Prince was de moord goed voorbereid. Hij sprak van 'een duidelijke poging het democratiseringsproces in Haïti te laten ontsporen'.

De daders worden in eerste instantie gezocht in kringen van wraaklustige Aristide-aanhangers. Maar waarnemers achten het waarschijnlijker dat juist rechtse tegenstanders van de president de moord hebben gepleegd om Aristide in diskrediet te brengen en de sfeer van chaos en onveiligheid te vergroten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden