nieuws

Tegenstanders zetten militaire junta Myanmar onder druk met uitroepen eenheidsregering

Tegenstanders van de militaire junta in Myanmar hebben vrijdag een ‘regering van nationale eenheid’ uitgeroepen. De regering moet snel een eind maken aan het militaire bewind en de democratie herstellen, op basis van een interim-grondwet voor een federale staat.

Betogers op straat in Yangon, de grootste stad van Myanmar. Beeld AFP
Betogers op straat in Yangon, de grootste stad van Myanmar.Beeld AFP

De aankondiging komt aan de vooravond van een diplomatiek initiatief van de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen ASEAN om de politieke crisis in Myanmar op te lossen. De regionale landenorganisatie houdt na veel aarzeling naar verwachting volgende week een top over Myanmar.

De regering van nationale eenheid (NUG) bestaat uit oud-parlementariërs die bij de staatsgreep van 1 februari werden afgezet, leiders van de beweging voor burgerlijke ongehoorzaamheid die al wekenlang protesten en stakingen organiseert, en vertegenwoordigers van etnische minderheden die strijden voor autonomie.

Zeker 700 betogers gedood

Myanmar verkeert in crisis sinds het leger de burgerregering van Aung San Suu Kyi afzette. Bij de verkiezingen in november, waarbij Suu Kyi met grote overmacht een nieuwe regeertermijn van vijf jaar had binnengehaald, zou zogenaamd zijn gefraudeerd. Vrijwel direct gingen mensen elke dag massaal de straat op om te protesteren tegen de coup. Bij het neerslaan van de protesten zijn al meer dan 700 mensen gedood.

De nieuwe eenheidsregering wil internationaal erkend worden als het legitieme gezag in Myanmar, vergelijkbaar met de manier waarop de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó zich in 2019 tot interim-president uitriep tijdens de volksopstand tegen president Nicolás Maduro. Het initiatief zou de steun genieten van Aung San Suu Kyi, die in de gevangenis zit en in afwachting is van een showproces wegens fraude.

‘Wij zijn de democratisch gekozen leiders van Myanmar’, verklaarde Sasa, minister van internationale samenwerking in de nieuwe eenheidsregering, die slechts één naam voert. ‘Als de vrije, democratische wereldgemeenschap ons verwerpt betekent dit dat zij de democratie verwerpt’, aldus Sasa.

‘Verwelkom alstublieft de regering van het volk’, zei de ervaren activist Min Ko Naing in een video waarin de eenheidsregering werd aangekondigd. Hij zei dat de regering zich laat leiden door ‘de wil van het volk’, maar erkende dat nog veel moet gebeuren. ‘We proberen dit van de grond te krijgen en zullen veel moeten opofferen.’

 Min Ko Naing steekt in de video drie vingers op, het protestteken van de Myanmarese oppositie. Beeld AFP
Min Ko Naing steekt in de video drie vingers op, het protestteken van de Myanmarese oppositie.Beeld AFP

De eenheidsregering maakte vrijdag ook een lijst benoemingen bekend. Hierop staan zowel leiders van de dagelijkse protestacties in de steden, als kopstukken van etnische minderheden die in de grensgebieden van Myanmar soms al meer dan 70 jaar tegen de centrale regering vechten in hun streven naar zelfbeschikking en autonomie.

Sasa zei tegen persbureau Reuters dat de eenheidsregering niet alleen de democratie wil herstellen maar ook gaat werken aan een ‘federale democratische unie’, met klaarblijkelijke autonomie voor minderheden. Ook zou met leiders van etnische gewapende organisaties worden gesproken over de vorming van een federaal leger.

Het regeringsleger ziet zichzelf juist als de enige macht die het diverse Myanmar bijeen kan houden. De leider van de militaire junta, generaal Min Aung Hlaing, heeft nog niet gereageerd op de vorming van een tegenregering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden