Tegenstanders kerkfusie samen in 'noodverband'

Gereformeerde kerken die tegen de kerkfusie van hervormden, gereformeerden en lutheranen zijn, gaan een 'noodverband' vormen. Vertegenwoordigers van twintig kerken hebben dat zaterdag in Garderen besloten....

Dit heeft de zogeheten bezinningsgroep van gereformeerde kerken laten weten. Het nieuwe verband is bedoeld voor kerken die niet of voorlopig niet mee kunnen gaan in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) per 1 mei, en die gereformeerde kerk willen blijven. Het belangrijkste bezwaar van de behoudende gereformeerden tegen de kerkfusie is het verlies van hun vanouds grote plaatselijke zelfstandigheid.

Een aantal kerken heeft volgens de bezinningsgroep al besloten gereformeerde kerk te blijven en zich aan de gereformeerde kerkorde en belijdenis te blijven houden. Andere kerken nemen pas een besluit na de uitspraak in het appdat een aantal gereformeerde kerken heeft aangespannen tegen het besluit van de gereformeerde synode op 12 december om met de Nederlandse Hervormde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk te fuseren.

Het orgaan voor appaken van de Gereformeerde Kerken doet naar verwachting nog voor 1 mei uitspraak. De initiatiefnemers van het noodverband zijn van plan op 8 mei een oprichtingsvergadering te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden