Tegenslagen maken de Holland Vier alleen maar sterker

Wereldbeker..

ANP

LUZERN Het was een zware storm die de afgelopen weken over de Holland Vier woei. De nederlaag in de wereldbekerwedstrijd van München, waar het kwartet ‘slechts’ vierde werd, zorgde ervoor dat een hoop kleine irritaties boven kwam drijven.

Negen keer achter elkaar stonden de manschappen van coach Mark Emke op het podium bij een WB-wedstrijd. Toen de vier zonder stuurman vorige maand in München plots links en rechts werd ingehaald, was het zelfvertrouwen in één klap verdwenen.

De Holland Vier voorkwam eigenhandig dat het smeulende vuurtje tot ontploffing kwam door zondag bij de tweede World Cup van het seizoen in Luzern zilver te veroveren. Geert Cirkel, Matthijs Vellenga, Jan-Willem Gabriëls en Gijs Vermeulen moesten op de Rotsee alleen de Australische combinatie voor zich dulden. De Nederlandse boot bleef de Amerikaanse mannen een halve seconde voor.

Na een stroeve start – wanneer de Holland Vier in de halve finale een halve tel langzamer was geweest, had de boot de eindstrijd gemist – kwam de equipe in de finale bovendrijven. Na een goed opgebouwde race voer het kwartet in de slotfase nog langs de Amerikanen, waarmee het zilver werd veiliggesteld. En met die medaille in handen, konden de roeiers een dikke streep onder een moeilijke periode zetten. Cirkel: ‘Dit maakt ons zoveel beter.’

Die progressie is ook wel nodig, want het niveau in de vier zonder stuurman is ongekend groot. Vellenga kon in Luzern liefst negen serieuze concurrenten opnoemen. Naast de vijf finalisten ook Groot-Brittannië, Italië, Slovenië en Tsjechie. Naties die, op een enkele uitzondering na, de Holland Vier de afgelopen seizoenen wel eens hebben verslagen.

Op weg naar Peking was Emke dan ook niet heel rouwig over de interne strubbelingen die de equipe even teisterden. Juist van tegenslag word je sterk, weet hij. ‘Als je even door elkaar wordt geschud, ga je wel denken: wow, er moet wat gebeuren. Dat is ook het moeilijke van winnen; dan denk je wellicht dat je er al bent.’

Zilver in de olympische disciplines was er ook voor de lichte dubbeltwee bij de vrouwen. Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk moesten in de finale alleen China laten voorgaan.

De Holland Acht, als vlaggenschip van de Nederlandse vloot al lang overvleugeld door de Holland Vier, bereikte de eindstrijd niet. In de herkansing werden de mannen vijfde. De ploeg bleef wel Polen, over twee weken een grote concurrent bij de olympische kwalificatiewedstrijden in Poznan, voor. De acht werd uiteindelijk achtste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden