Tegenslag voor Trumps belastingplan: eerste Republikeinse senator kondigt tegenstem aan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met het ambitieuze plan van president Trump en de Republikeinen om de belastingen fors te verlagen. Maar het is nog onzeker of het belastingplan ook door de Senaat zal komen, nu een Republikeinse senator heeft aangekondigd tegen te stemmen, omdat het plan grote bedrijven teveel zou bevoordelen.

Redactie
Senator Ron Johnson gaat tegen stemmen. Beeld AFP
Senator Ron Johnson gaat tegen stemmen.Beeld AFP

Daarmee is het plan in de gevarenzone gekomen. In de Senaat mogen niet meer dan twee partijgenoten tegen stemmen, willen de Republikeinen het erdoor krijgen. Veel zal hier dan ook afhangen wat een handjevol twijfelende Republikeinse senatoren gaat doen.

Behalve senator Ron Johnson, die woensdag als eerste zijn tegenstem aankondigde, zijn dit Susan Collins, Jeff Flake en Bob Corker. Alle drie zijn critici van de president. Trump heeft zijn partijgenoten de afgelopen weken opgeroepen haast te maken met het aannemen van het wetsontwerp. Het zou zijn eerste grote parlementaire overwinning zijn. Eerdere pogingen dit jaar om Obamacare te vervangen, mislukten jammerlijk.

'Obstructie'

Trump zal vlak voor de stemming in het Huis het Capitool bezoeken om de Republikeinen toe te spreken. 'Een belangrijke stemming morgen in het Huis', twitterde hij woensdag. 'De belastingverlagingen komen dichterbij. Waarom vechten de Democraten tegen deze enorme verlaging van de belastingen voor de middenklasse en bedrijven (banen)? De reden: obstructie en vertraging.'

Het plan voorziet in verlaging van de vennootschapsbelasting van 35 tot 20 procent. Ook moet de inkomensbelasting worden verlaagd. De Republikeinen hebben miljoenen gezinnen en het bedrijfsleven deze verlaging van de belastingdruk beloofd. Ondernemingen zouden hierdoor meer geld overhouden om banen te scheppen.

'Dit betekent een grote stap voorwaarts', aldus de Republikeinse afgevaardigde Kevin Brady over het belastinghervormingsplan. 'Het zal ons als land in staat stellen om voor eens en altijd een einde te maken aan de status quo van lage economische groei.'

Tegenstanders van het plan wijzen er echter op dat het begrotingstekort in de komende tien jaar met 1.500 miljard dollar zal toenemen als het wordt aangenomen. Ook zou het vooral de hoge inkomensgroepen, rijke Amerikanen en het bedrijfsleven ten goede komen. Als het Huis het plan aanneemt, zal het begin volgende maand in stemming komen in de Senaat.

Patstelling

Verwacht wordt dat hier alle 48 Democratische senatoren tegen zullen stemmen. De Republikeinen hebben in de Senaat een kleine meerderheid van 52 stemmen. Als twee van hen tegenstemmen en er een patstelling ontstaat, moet vicepresident Pence het plan redden. Als voorzitter van de Senaat kan hij de beslissende stem uitbrengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden