Tegenslag voor Thierry Baudet: rechtbank wil niet oordelen over referendumwet

De rechtbank oordeelt niet over de vraag of het kabinet te lang heeft getreuzeld met een reactie op het Oekraïne-referendum. Dat is een teleurstelling voor fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie. De partij spande vorig jaar een zaak aan tegen de Staat der Nederlanden.

Thierry Baudet (rechts) met zijn advocaat en collega-Kamerlid Theo Hiddema (links).Beeld Bart Dirks

Het is niet aan de rechtbank om een oordeel te geven of het kabinet sneller een wetsvoorstel had moeten indienen, aldus het vonnis woensdag. Dan zou de rechterlijke macht hebben ingegrepen in het wetgevingsproces. Het is aan de Tweede en Eerste Kamer om te oordelen hoe en wanneer een wetsvoorstel moet worden ingediend. De rechtbank wil zich daar niet in mengen.

De uitspraak is een tegenslag voor fractievoorzitter Thierry Baudet van het Forum voor Democratie. 'Het is een teleurstelling. Het is absurd dat het kabinet zo lang kan treuzelen met een reactie op het referendum. Rutte heeft dat tien maanden voor zich uit zitten schuiven.'

'Compleet genegeerd'

Volgens Thierry Baudet heeft premier Rutte de uitslag van het Oekraïnereferendum op 6 april 2016 compleet genegeerd. De rechtszaak werd twee weken na het referendum al aangespannen, nadat de premier aan de Tweede Kamer had gemeld ruim de tijd te willen nemen voor bezinning. Het Forum was toen nog geen politieke partij, maar een denktank; Baudet was nog geen lijsttrekker, maar wel een drijvende kracht achter het referendum.

Na het 'nee' had het kabinet geen tijd voor het zoeken naar uitwegen, aldus het Forum. Volgens artikel 11 van de Wet raadgevend referendum (Wrr) moet het kabinet 'zo spoedig mogelijk' de knoop door hakken. 'De uitspraak van een referendum dwingt het kabinet tot positie kiezen: volgt het de kiezer, of niet?'

Baudet: 'Ik had gehoopt dat de rechter het met ons eens zou zijn dat de Staat niet eindeloos het begrip 'zo spoedig mogelijk' op kan rekken. We overwegen in hoger beroep te gaan.'

Thierry Baudet in de Tweede Kamer.Beeld anp

Het Oekraïne-verdrag is al door de Tweede Kamer aangenomen, maar nog niet door de Eerste Kamer. Deze week besloot de Eerste Kamer het onderwerp toch binnenkort te behandelen, ondanks het feit dat het kabinet demissionair is. De PVV probeerde het onderwerp vergeefs 'controversieel' te verklaren tot er een nieuw kabinet is gevormd.

Op 6 april 2015 werd een raadgevend referendum gehouden over de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. De opkomst was 32 procent en daarmee werd de kiesdrempel gehaald. 61 procent stemde nee.

Lees ook

Pas op met referenda
Referenda gaan slecht samen met het parlementaire stelselOndoordachte invoering van referenda en andere oprukkende vormen van directe 'volksdemocratie' ondermijnt vroeg of laat de werking van de Nederlandse vertegenwoordigende democratie en de rechtsstaat. Dit schreef vicepresident Piet Hein Donner van de Raad van State vorige week in zijn jaarverslag.

'Referenda zijn juist goed voor democratie'

Lees hier de opiniebijdrage van Thierry Baudet en Paul Frentrop: 'Piet Hein Donner meent dat referenda een van de oorzaken zijn waardoor de democratie ziek is geworden. Wij menen dat referenda juist een geneesmiddel kunnen zijn om de democratie te herstellen van de schade die is aangericht door een kartel politieke partijen die decennia lang het partijbelang boven het algemeen belang hebben gesteld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden