Tegenover het onbuigzame Turkije kiest Zijlstra nu toch voor het opgeheven vingertje

Uw politieke nieuwsbrief

Minister Zijlstra op het Binnenhof. Beeld anp

Goedemiddag. Halbe Zijlstra laat als minister allerlei nieuwe kanten van zichzelf zien. Tegenover een onbuigzaam Turkije zet hij de hakken nog wat dieper in het zand. Binnen het koninkrijk kiest collega Knops ook voor de harde aanpak.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

VINGERTJE VAN DE DAG
Zijlstra versus Turkije

Nederland heeft echt enorm zijn best gedaan, maar de koppige Turken wilden niet. Zo ongeveer is de korte vertaling van het persbericht dat minister Halbe Zijlstra vanochtend publiceerde. 'De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden.'

Het gevolg: Nederland trekt officieel zijn ambassadeur terug. Kees van Rij had sinds vorig jaar maart al geen toegang tot Turkije. Deze officiële stap is vooral een stevig diplomatiek signaal aan de Turken, schrijft verslaggever Natalie Righton. Minister Zijlstra geeft geen inhoudelijke uitleg waarom de gesprekken op niets zijn uitgelopen. Het is bekend dat Turkije nog steeds excuses van Nederland verlangt voor het weigeren van een Turkse minister in maart vorig jaar. Rutte heeft sindsdien meermaals gezegd dat Nederland geen sorry gaat zeggen.

Het ministerschap heeft Zijlstra niet alleen tot een diplomatieker mens gemaakt, maar, zo lijkt het, ook een principiëler mens. Als Kamerlid pleitte hij voor de Zijlstra-doctrine - minder dominee, meer koopman: uit eigenbelang moet Nederland samenwerken met autoritaire regimes. Vandaag kiest de nieuwe Zijlstra toch voor het opgeheven vingertje.

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken. Beeld anp

VUIST VAN DE DAG
Knops versus Sint-Eustatius

Ook binnen de grenzen van het koninkrijk laat het kabinet vandaag zijn spierballen rollen. Nederland neemt het dagelijks bestuur van Sint Eustatius over. Het bovenwindse eiland (3100 inwoners) kampt met 'wetteloosheid en financieel wanbeheer', oordeelt een commissie die in opdracht van het kabinet het afgelopen jaar onderzoek deed. Ook is er sprake van 'grove taakverwaarlozing' door het eilandbestuur, schrijft verslaggever Remco Meijer.

Staatssecretaris Knops neemt geen halve maatregelen. Hij ontbindt de eilandsraad (het parlement) en stuurt de gedeputeerden en de (waarnemend) gezaghebber naar huis. Een nog te benoemen regeringscommissaris zal alle taken van het eilandbestuur gaan waarnemen totdat Sint Eustatius zelf de zaken weer op orde heeft.

Staatssecretaris Raymond Knops. Beeld anp

VRAAG VAN DE DAG
Heeft de euro toekomst?

Jeroen Dijsselbloem is geen minister van Financiën meer en ook geen voorzitter van de Eurogroep. Waarom spreekt hij vandaag dan over de toekomst van de euro? De vraag kwam op bij een bijeenkomst van de Raad van State, de financiële specialisten van de Tweede Kamer en tal van oud-ministers. Een symposium over, inderdaad, de toekomst van de euro. Verslaggever Robert Giebels was erbij.

'Tja', verklaarde Dijsselbloem zijn aanwezigheid, 'dit is in het kader van mijn verwerkingsproces. Langzaam loslaten.' Niettemin vond hij de timing van zijn toespraak perfect. Want de lange Duitse formatie, de Brexit, de vermetele euro-plannen van Juncker, de Frans-Duitse as, de economische voorspoed; al die zaken maken de toekomst van de euro hoogst actueel.

Giebels: 'Een van de meest controversiële Brusselse voorstellen om de monetaire unie te verstevigen is de komst van een Europese minister van Financiën.' Rutte II én Rutte III waren/zijn fel tegen, Dijsselbloem dus ook. 'De Nederlandse begroting bestaat voor 80 procent uit sociale zekerheid, zorg, pensioenen en onderwijs. Zegt u maar welke van deze vier u wilt overdragen aan de Europese minister van Financiën.'

In grote Europese monetaire hervormingen ziet de oud-minister niets. 'Ik geloof als ingenieur heel erg in doormodderen: trekken, duwen, kleine stapjes.' Maar als de Europese Centrale Bank in 2012 niet met reuzenstappen had ingegrepen, nuanceerde DNB-president Klaas Knot, 'dan hadden we hier nu een symposium gehad getiteld: 5 jaar na de herinvoering van de gulden: hoe staan we ervoor?'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Jeroen Dijsselbloem spreekt bij de Raad van State over de toekomst van de euro. Beeld ANP/Bart Maat
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden