Tegenlicht: Hoe raken we de auto kwijt?

Tegenlicht biedt een kijkje in de toekomst van mens en auto.

De auto is over zijn grootste populariteit heen, dat is de stelling in deze Tegenlicht-uitzending. In 2004 daalde de autoverkoop in de Verenigde Staten voor het eerst in tientallen jaren en ook de directeur van Ford zegt dat we in de toekomst geen auto's meer zullen bezitten. En als zelfs autofabrikanten het zeggen, dan is er echt iets aan de hand, stelt Tegenlicht. Hoe komt het dat jongeren zich niet meer hechten aan auto's? Waarom verplaatsen zij zich liever met de fiets of het openbaar vervoer? Om die vragen te beantwoorden, komen autofabrikanten, jonge ondernemers en jongeren aan het woord.


Stond de auto ooit gelijk aan 'vrijheid', nu wordt die vooral geassocieerd met 'beperking', zegt Carl van de Weijer, directeur Smart Mobility aan de TU Delft. Het is immers een crime om in de stad je auto kwijt te kunnen. Het openbaar vervoer heeft daarbij als voordeel dat jongeren tegelijkertijd met hun smartphone bezig kunnen zijn.


'98 procent van de auto's staat nu stil en dat is een enorme verspilling', zegt David Frigstad, voorzitter van onderzoeksbureau Frost & Sullivan. 'Parkeerruimte is ongebruikt land met ongebruikt kapitaal erop.' Dat dit zonde is, realiseren steeds meer mensen zich en nu de technologie (internet, apps) het mogelijk maakt op een efficiënte manier auto's te delen - met diensten als Snap Car - is het steeds minder nodig over een eigen auto te beschikken. Zodoende gaan we van een bezitcultuur naar een ruilcultuur, aldus het programma.


In deze uitzending van Tegenlicht wordt een informatief kijkje geboden in hoe de mobiliteit er de komende decennia kan uitzien: de eerste zelfrijdende auto's zijn al op de markt. Hebben we straks geen rijbewijs meer nodig? En wat betekent die ontwikkeling voor taxichauffeurs, wegenbouwers en rijinstructeurs? Het geeft stof tot nadenken, maar jammer is het dat Tegenlicht wel erg veel technologiebedrijven en bedenkers van diensten als Snap Car aan het woord laat, die de ruimte krijgen om voor eigen parochie te preken.


Tegenlicht: Hoe raken we de auto kwijt?

Zondag, Ned 2, 21.05-22.00 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden