Tegenkandidaat erkent uitslag niet vanwege fraude Obasanjo wordt nieuwe president van Nigeria

Oud-generaal Olusegun Obasanjo is de winnaar van de presidentsverkiezingen in Nigeria. Zijn opponent Olu Falae legt zich echter niet bij een nederlaag neer....

KEES BROERE

Van onze correspondent

Kees Broere

LAGOS

Ook internationale waarnemers hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de zuiverheid van Nigeria's laatste stembusronde. De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter sprak van 'stemmen in de bus, die niet door kiezers waren uitgebracht'. Toch gaan de meesten ervan uit dat Obasanjo zaterdag het grootste aantal stemmen heeft gehaald.

Obasanjo geldt als de man die voor het militaire kader de meest aanvaardbare leider is, de man ook die het minst zal tornen aan de militaire macht achter de schermen. De verkiezingen maken een einde aan bijna dertig jaar waarin Nigeria door militairen is bestuurd.

De gang naar de stembus is mogelijk gemaakt door generaal Abdulsalami Abubakar. Die kwam juni vorig jaar aan de macht nadat dictator en generaal Sani Abacha aan een hartaanval was gestorven. De militairen dragen 29 mei officieel het bestuur over. Voor die tijd moet Nigeria's nieuwe grondwet, opgesteld door de militairen, nog worden bekendgemaakt.

De 61-jarige Obasanjo is de kandidaat van de Peoples Democratic Party (PDP), die ook bij recente verkiezingen voor parlement, deelstaten en gemeenten de meerderheid haalde. Olu Falae is de gezamenlijke kandidaat van de partijen AD en APP.

Obasanjo was tussen 1976 en 1979 ongekozen president. Hij is de enige militair in de geschiedenis van Nigeria die vrijwillig de macht aan een burgerregering heeft overgedragen. Onder Abacha zat hij in de gevangenis. Obasanjo kreeg als oud-staatsman bekendheid in diverse internationale fora en gold enkele jaren geleden zelfs als mogelijke secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Zijn overwinning dankt hij vooral aan de stemmen die voor hem zijn uitgebracht in het noorden van het land, vanouds het bastion van de militairen. Obasanjo zelf is een etnische Yoruba, afkomstig uit het zuidwesten van Nigeria. In dat gebied heeft echter zijn rivaal Falae, eveneens een Yoruba, beduidend betere resultaten behaald.

'Ik voel me goed', was de eerste, korte reactie van Nigeria's nieuwe burgerpresident. In de hoofdstad Abuja maakten de aanhangers van zijn partij zich zondagavond op voor het overwinningsfeest.

Het is onduidelijk hoeveel van de circa veertig miljoen kiesgerechtigde Nigerianen hun stem hebben uitgebracht. Officieel wordt gesproken van een opkomst van ruim 50 procent, maar volgens de meeste internationale waarnemers is dat zwaar overtrokken. Elke stem gold vooral ook als een stem tegen de militairen. 'Geen soldaten meer, geen soldaten meer', zo zongen de aanhangers van Falae toen deze zaterdag het stembureau inging.

De militairen laten Obasanjo in het potentieel rijke, maar corrupte olieland Nigeria een droevige economische erfenis na. De lage olieprijs van het moment zal daarin op korte termijn geen verbetering brengen. Nigeria is ook getroffen door internationale sancties en kent een buitenlandse schuld van circa zestig miljard gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden