Tegenbod van ABP en PGGM op Alpinvest

De investeringsmaatschappij Alpinvest lijkt in handen te komen van de pensioenfondsen ABP en PGGM. De twee grootste pensioenfondsen van Nederland kwamen vrijdagavond met een tegenbod van 820 miljoen euro (1,8 miljard gulden), 75 miljoen meer dan een eerder bod op Alpinvest van de Belgische participatiemaatschappij Gimv....

Alpinvest steunt het bod van de fondsen. De investeringmaatrschappij is een Amsterdams beursfonds dat vooral investeert in Europese niet-beursgenoteerde ondernemingen met 'een hoog groeipotentieel'. Het bod op de venture-capitalist past, net als de overname vorig jaar van de Nationale Investeringsbank (NIB), in het nieuwe, gedurfdere beleggingsbeleid van de pensioenfondsen.

Branchegenoot Gimv wil Alpinvest graag overnemen, maar de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en grootaandeelhouder PGGM vinden het bod te laag. Gimv zei vrijdag het eerdere bod zeker niet te zullen te verhogen. Volgens de Belgen is de aankoop van Alpinvest 'niets meer dan een kans, en geen noodzaak.'

PGGM zat Gimv de laatste tijd al behoorlijk dwars door steeds meer aandelen Alpinvest op te kopen. PGGM heeft al ruim 26 procent van de aandelen in handen. Een woordvoerder van PGGM bevestigt dat zijn pensioenfonds de afgelopen dagen stukken bij heeft gekocht. Veel wilde hij er vrijdag niet over zeggen, behalve dat 'het bod van Gimv te laag is, maar dat hebben we op de aandeelhoudersvergadering al gezegd'.

Gimv lijkt zich bij het hogere bod van de NIB neer te leggen. De minister van economische zaken van Vlaanderen heeft donderdag al gezegd dat een hoger bod er niet inzit. Vlaanderen is voor 70 procent eigenaar van Gimv. Opvallend is dat de koers van Alpinvest de afgelopen dagen weinig leven vertoonde. Alpinvest sloot donderdag iets lager op 20,65 euro, terwijl Gimv eind november 20,87 euro overhad voor een aandeel. Het bod van de pensioenfondsen komt neer op 23 euro per aandeel.

Vrijdag kon er niet worden gehandeld in Alpinvest. De commissaris voor de notering van de Amsterdamse beurs onderbrak de handel tot maandag. Gimv zei eerder op de dag dat Alpinvest gebeld had dat er een tegenbod was.

Het bod wordt gedaan door de gezamenlijke holding van de pensioenfondsen die de NIB bezit. De overname van de NIB ging vorig jaar gepaard met grote heibel. Grootaandeelhouder ING vond de aanvankelijk geboden prijs veel te laag. Uiteindelijk verhoogden de pensioenfondsen de overnamesom met 9 procent, zodat de NIB voor 4,5 miljard gulden in hun handen kon overgaan. Critici vonden dat veel te veel voor een bank met 550 medewerkers. Na de overname stapte de ene na de andere bestuurder van de NIB op.

De overname van de NIB past, net als die van Alpinvest, in het veranderde beleid van de pensioenfondsen. Vroeger belegden zij het leeuwendeel van hun vermogen in veilige obligaties. Nu kiezen ze meer en meer voor andere beleggingsvormen zoals beursgenoteerde aandelen en hypotheekportefeuilles. De pensioenfondsen ABP en PGGM missen de expertise om daarvoor de hoogste renderende bestemming te vinden. Zij denken dat die kennis wel bij de NIB en Alpinvest aanwezig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden