Tegenbegroting PvdA negatief onthaald

Coalitiegenoten CDA, VVD en D66 zien niets in de alternatieve begroting die PvdA-leider Bos vrijdag gepresenteerd heeft. Volgens het CPB leidt de begroting tot 36.000 extra banen en een toename van de economische groei met 0,4 procent...

ANP

Maar CDA, VVD en D66 zien niets in de PvdA-voorstellen. Volgens de coalitiefracties kiezen de sociaal-democraten voor makkelijke oplossingen door het financieringstekort te laten oplopen en de lasten voor bedrijven te verhogen. Ook premier Balkenende reageerde kritisch.

De PvdA komt tot de banengroei door onder meer extra te investeren in de overheidssector en door loonkostensubsidies voor bedrijven die langdurig werklozen in dienst nemen. Van de 36.000 nieuwe banen komen er slechts 7000 terecht in het bedrijfsleven.

De PvdA financiert haar plannen door het overheidstekort te laten oplopen naar 2,9 procent in 2004, een half procent meer dan het kabinet doet. Ook kiest ze voor een verhoging van de ecotax voor bedrijven. Verder handhaaft ze het huidige ziekenfondspakket en komt ze niet met een 'medicijnenknaak'.

Premier Balkenende noemde het op zijn wekelijkse persconferentie positief dat de PvdA inzet op het scheppen van meer werk. Ook is hij tevreden dat de PvdA de kabinetsplannen met WAO en WW ongewijzigd laat. Maar het laten oplopen van het financieringstekort noemde hij „teleurstellend”. „Het scheppen van extra banen is niet zo moeilijk met een hoger tekort.”

De coalitiefracties hadden geen goed woord over voor de PvdA-plannen. „Pappen en nathouden”, kwalificeerde financieel woordvoerder De Nerée van het CDA ze. Volgens zijn VVD-collega De Grave probeert de PvdA „op korte termijn iets moois te kopen, zonder erbij te vertellen dat de schuld later met rente moet worden terugbetaald”. D66-leider Dittrich sprak van „puur korte termijnbeleid”.

De Nerée snapt niet waarom de PvdA haar plannen niet vorige week tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer heeft ingediend. PvdA-leider Bos zei toen dat dat niet kon omdat zijn tegenbegroting nog moest worden doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB). „Om de effecten van deze maatregelen te zien heb ik geen CPB nodig”, schampert De Nerée.

De Grave ziet nog wel een positief puntje in de PvdA-plannen. „Ze nemen 80 procent van de bezuinigingen van het kabinet gewoon over. Ze durven dus niet zo radicaal te zijn als GroenLinks, dat in zijn tegenbegroting de schuld nog verder laat oplopen.”

GroenLinks presenteerde zijn plannen tijdens de algemene beschouwingen en kwam donderdag met een CPB-dorrekening naar buiten. Volgens het planbureau zijn de GroenLinks-voorstellen goed voor bijna 60.000 banen en 0,7 procent meer groei.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden