Tegen Trump-werkelijkheid kan geen televisieserie op

Tegen het plot van de Trump-werkelijkheid kan geen televisieserie op.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Het was zo'n lekker weekendje waarin fictie waarheid werd, waarheid zich liet inspireren door fictie, fictie waarheid nabootste en uiteindelijk waarheid en fictie zo vaak met elkaar verwisseld werden, dat ze zelf ook niet meer wisten wie wie was.

De liefhebber kon dat lange, heel erg goede, werkelijk fantastische, echt ongelooflijk goede inauguratieweekend beginnen bij CNN. Daar was al wat vroeger op de vrijdagmiddag te zien hoe president Obama nog een laatste rondje door het Witte Huis liep. Opmerkelijk soepel, als je bedacht, zo merkte een CNN-commentator op, dat de halve natie zich aan zijn benen vastklampte.

Even later begon de NOS met hun live-registratie van de ceremonie. In de studio blikte presentator Winfried Baijens vooruit met Amerika-deskundige Koen Petersen. Baijens vroeg Petersen wat hij van de inauguratiespeech van Trump verwachtte. 'Wat hij zal moeten doen', antwoordde Petersen, 'is zijn kiezers tevreden houden. Dus hij zal vooral moeten benadrukken hoe hij banen gaat creëren.' Wat Trump vooral leek te benadrukken, was dat hij zijn Batman-films kent.

Na afloop spraken Peter Vandermeersch, Eelco Bosch van Rosenthal, Marc-Marie Huijbregts, Fidan Ekiz en Jeroen Wollaars bij DWDD over de inauguratie. Inderdaad, er zat geen Trump-aanhanger aan tafel. Maar misschien bespaarde DWDD zichzelf en de kijker daarmee een tenenkrommende situatie zoals bij CNN die avond, waar een commentator vertelde over de prachtige woorden van 'unity' die ze had gehoord in Trumps speech.

's Avonds laat begon BBC Newsnight zijn inauguratie-special met een magnifiek confronterende compilatie die bestond uit beelden van onder anderen komiek Seth Meyers, John Oliver, George Clooney en een paar Amerikaanse politici die Trump belachelijk maakten of zeiden dat hij nooit president zou worden, verweven met beelden van de inauguratie.

Dat fragment werd veel gedeeld op Twitter, dat zich - zoals wel vaker bij grote gebeurtenissen - van zijn beste kant toonde met talloze filmpjes en foto's. Er was een veelzeggend beeld van Michelle Obama, die even in de camera leek te kijken nadat ze een onhandig cadeau van Melania Trump in haar handen had gekregen. Er was een fragmentje waarin Bill Clinton naar diezelfde Melania lijkt te staren en daarbij betrapt wordt door Hillary. En een dag later, op zaterdag, gingen er beelden rond waarin de opkomst van de Women's March (opvallend groot) werd vergeleken met de opkomst voor Trumps inauguratie (opvallend klein).

Tekst gaat verder onder de video.

Dat was natuurlijk koren op de molen van de nieuwe president die, in een toespraak na een bezoek aan de CIA, de journalistiek maar weer eens trakteerde op een golden shower. 'Zoals jullie weten', zei Trump, 'ben ik in oorlog met de media.' Later beweerde Sean Spicer, woordvoerder van het Witte Huis, dat de opkomst bij de inauguratie van Trump de grootste ooit was, 'punt uit'. Wat werkelijk de grootst mogel... ach, laat maar.

Ergens tussendoor maakte Netflix reclame voor het nieuwe seizoen van House of Cards, dat in mei van start gaat. Ik heb die serie jaren met plezier gevolgd, maar misschien sla ik dit seizoen even over. Tegen het plot van deze werkelijkheid kan geen televisieserie op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden