Tegen spieken

De faculteit Rechten van de Universiteit van Amsterdam heeft de tempobeurs in de strijd gegooid tegen spiekende studenten. Door hen uit te sluiten van herkansingen kunnen ze geen studiepunten halen en lopen ze fikse schulden op....

JAN 'T HART

Het nieuwe middel in de eeuwige strijd tegen het spieken wordt vandaag gemeld door Folia, het weekblad voor de Universiteit van Amsterdam. Drie studenten die in juni tijdens het tentamen Europees Recht zijn gesnapt, werden niet alleen uitgesloten voor het tentamen, maar ook van de herkansing in augustus. Zo dreigen de spiekers hun temponorm niet te halen, waardoor ze een schuld van ruim 5000 gulden oplopen.

Alle studenten moeten ten minste de helft van het aantal studiepunten halen. Slagen ze daarin niet dan wordt de verstrekte studiebeurs met terugwerkende kracht omgezet in een rentedragende lening.

De straf is volgens voorzitter van de examencommissie C. Cappon bewust genomen. 'Je kunt iemand juist heel zwaar straffen als blijkt dat hij helemaal niet meer aan de norm kan voldoen, juist doordat je hem van de herkansing uitsluit', stelt Cappon in Folia.

De daders hadden tevoren aantekeningen gemaakt in de wetboeken die ze mee mochten nemen. Het tentamen zou door veel studenten worden gevreesd. Folia meldt niet of de studenten inmiddels andere tentamens hebben kunnen doen om alsnog aan de norm te voldoen.

Voor nieuwe studenten maakt de truc tegen het spieken weinig uit. Zij vallen onder een nieuw systeem van studiefinanciering. Daarin wordt niet per jaar met de student afgerekend, maar pas na zes jaar.

Jan 't Hart

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden