Tegen rupsen en kringerigheid

Rupsen in de sla vindt bijna iedereen vies en dankzij chemisch ingrijpen we zijn gewend geraakt aan lang houdbare en goedkope groenten....

Ekoland, onafhankelijk vakblad voor de biologische landbouw, besteedt deze maand aandacht aan het effect van tussenteelt op rupsen in spruitkool.

Tussenteelt is een strook van een andere plant tussen het gewas waar het eigenlijk om te doen is. Een bloemstrook tussen de rijen met spruitkool ziet er aardig uit, en bestrijdt zowel de rupsen als de vlinders. Door verandering van kleur en geur kan bijvoorbeeld het vlindervrouwtje de spruitkool niet meer vinden, en de smaakverandering valt niet goed bij de rupsen.

Om de zes rijen spruitkool een strook bruine mosterd halveert soms wel het aantal rupsen, vooral van de koolmot. De vrouwtjesvlinders worden verleid om juist op de mosterd hun eieren te leggen. Vervolgens overleven de rupsen slecht op mosterd. Zo komt de koolmot in een vicieuze cirkel terecht. Klaver als tussengewas werkt vooral tegen het klein koolwitje.

Let op met de inzet van klavers als er in de buurt ook aardappels worden geteeld. Bepaalde groepen vrijlevende aaltjes doen het goed op klaver. En het aaltje verspreidt het tabaksratelvirus, veroorzaker van kringerigheid in aardappelen. Liever wikke gebruiken, of groenbemesting met bladrammenas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden