Tegen Obama en de belastingen

Op belastingdag protesteert de Tea Party tegen de ‘communist’ in het Witte Huis. Volgens peilingen delen veel Amerikanen hun zorg over de stijgende uitgaven en tekorten....

Van onze correspondent Philippe Remarque

Washington ‘Happy tax day’ verzucht een vrouw die met haar enveloppe net na vijf uur op het postkantoor verschijnt. Te laat. Nu moet ze naar het kantoor in het centrum, dat speciaal tot middernacht open blijft voor valreepaangiftes.

Met een datumstempel van na 15 april brengt de Amerikaanse belastingdienst flinke boetes in rekening. Dus is het overvol op het centrale postkantoor naast Union Station.

Bakken met enveloppen staan op de stoep, postwagens rijden af en aan. ‘Het gaat elk jaar zo. De mensen schijnen het leuk te vinden’, zegt een zwetende manager van de posterijen.

Leuk vinden ze het niet. De Amerikaanse belastingwet is zo ingewikkeld, dat bijna niemand in staat is aangifte te doen zonder hulp van een dure adviseur. En wordt al dat geld wel goed besteed?

Vraag het aan de demonstranten die op de avond van Tax Day samenstromen onder de gigantische obelisk van het Washingtonmonument. ‘Lagere belastingen – Minder overheid – Meer vrijheid’, staat op hun T-shirts. Op het podium zingt een vrouw met een gitaar: ‘Er zit een communist in het Witte Huis’.

Belastingrevolte
Andere sprekers zeggen dat belasting diefstal is of beloven een spoedig einde aan het socialistische bewind van president Obama. ‘Bent u ook woedend?’ roept een Congreslid. ‘Ja’, klinkt het uit duizenden kelen.

Dit is een van de Tea Parties die op belastingdag in het hele land worden gehouden. Zo heette de belastingrevolte tegen de Britse koning waarmee de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd begon. Daarom dragen sommigen kostuums en pruiken uit die tijd.

Dit soort toespelingen op actief verzet tegen Obama’s regering klinken regelmatig. Er zijn T-shirts met ‘Tiranny response team’ erop. Een jongen uit New Jersey hult zich in een vlag met een automatisch geweer en de tekst ‘Kom hem maar afpakken’.

De Tea Party-gangers vinden niet alleen dat ‘het Amerikaanse volk tot slaven worden gemaakt’ zoals een spreker zegt, ze zijn ook bang dat Obama hun wapens gaat afpakken, al heeft hij daartoe geen enkele stap ondernomen. ‘Dat komt nog’, zegt de jongeman. ‘Maar ze kunnen hem alleen uit mijn koude handen trekken.’

Dit soort folklore en enkele racistische opmerkingen op Tea Parties worden zorgelijk besproken in Amerikaanse media die op Obama’s hand zijn. Maar wie zich tussen de menigte begeeft, stuit op mensen die zich zorgen maken over de koers van het land en netjes wachten tot verkiezingsdag om die te verleggen.

Stan Martin, een gepensioneerd ingenieur uit Texas, heeft in het leger gediend om de vrijheid te verdedigen, maar ziet die nu bedreigd. Overigens ook door Republikeinen die te veel schulden maakten. ‘Dit land heeft het heel goed gedaan omdat mensen hun eigen verantwoordelijkheid dragen’, zegt hij.

‘Obama neemt sectoren van de economie over en dwingt iedereen een ziektepolis te nemen’, zegt Debbie, eigenaar van een bouwbedrijf in North Carolina. ‘Stukje bij beetje wordt onze vrijheid weggegeten. En het werkt niet. Hoe meer je aan mensen weggeeft, hoe minder ze gaan werken.’

Debbie heeft kanker overleefd. ‘Met Obamacare had ik hier niet gestaan’, zegt ze. ‘Nu komt iedereen hier om zich te laten genezen. Maar alles wat de staat overneemt, gaat kapot.’

Volgens opiniepeilingen denken veel Amerikanen er zo over. De opleving waar het Witte Huis op had gehoopt na het aannemen van de zorgwet, blijft uit. In sommige peilingen geniet de Tea Party, een beweging buiten de partijen, meer steun dan de Democratische partij.

Doug Schoen, Clintons vroegere opiniepeiler, raadt Obama dan ook aan het verzet serieus te nemen en snel een begin te maken met de aanpak van de torenhoge tekorten: alleen zo kan een ‘Democratisch bloedbad’ bij de Congresverkiezingen in november worden voorkomen.

‘Ik ben een Amerikaan en daar ga ik geen excuses voor aanbieden’, klinkt een countrylied. ‘Vrijheid komt van onze Schepper’, zegt Tea Party-idool en Congreslid Michele Bachmann, terwijl het Washingtonmonument oplicht in de lenteavond.

De belastingdagsluiting komt van een zwarte, Obama-kritische dominee, een antwoord op tegenstanders die de ‘rassenkaart’ spelen. Hij spuwt vuur tegen de overheid: ‘Ga weg uit onze dokterspraktijk! Blijf uit het leven van onze kinderen! En haal al helemaal je vingers uit onze zakken!’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden