Tegen Irma is geen orkaanbestendige scharnier bestand. Of verzekeringspremie

Sheila Sitalsing
null Beeld
Beeld

De mensen van Sint Maarten zijn heus wel wat gewend. Fier gelegen in de orkaanzone, waar elk jaar van juni tot september onrust in de lucht hangt, trotseert het eiland met enige regelmaat tropische stormen, harde winden en hoge golven. De mensen van Sint Maarten hebben Gonzalo, Maria, Irene, Earl, Omar, Debby, Lenny, José, Georges, Bertha, Marilyn, Luis, Klaus en Hugo zien langstrekken. En al hun voorgangers, want de stormen deden het eiland al aan toen er nog Arowakken leefden, in zalige onwetendheid van het feit dat er Europeanen bestonden die zich op een dag de boel zouden toe-eigenen.

Soms wint het eiland, dan raast zo'n storm recht erop af, om op het laatste moment af te buigen, richting open zee.

Soms lukt het een aangekondigde orkaan niet om genoeg kracht te verzamelen en blijft het bij een tropische storm die de boel laat onderlopen, de stroom en de wifi tijdelijk doet uitvallen, een paar lantaarnpalen meeneemt of een boot of, heel soms, een mensenleven.

Soms lijkt een orkaan zich een hoedje te schrikken als hij de kust ziet opdoemen en loopt-ie leeg als een lekgeprikte ballon, alsof hij de strijd bij voorbaat al opgeeft. Dan vallen er een paar extra harde buitjes, of trekt de wind een tikje aan en zit er een iets dikkere witte kop op de golven.

En soms nadert een monsterstorm, een orkaan met de kracht van een reeks bomexplosies, die gewoon een monsterstorm blijft die dwars over de 87 vierkante kilometer dendert. Een orkaan die alles meeneemt wat hij op haar pad vindt en een eind verderop neerkwakt. Gemiddeld eens in de 18,13 jaar zien ze er zo eentje op Sint Maarten; het laatste grote monster, Lenny, was toevallig ook 18 jaar geleden.

Op de toeristenwebsite van Sint Maarten, waar de mooie hotels adverteren, staat onverschrokken taal over orkanen. 'Kom en bezoek ons in het orkaanseizoen!' Want de kans dat je vol geraakt wordt is te overzien en áls er wat gebeurt, wordt daarna alles razendsnel weer aangeharkt, moedigt de site in vrolijke hoteltaal aan.

Niet dat de mensen nonchalant zijn, of roekeloos. Ze zetten orkaanbestendige huizen neer, als ze het zich kunnen permitteren. Met orkaanbestendige ramen en orkaanbestendige daken. Ze timmeren elk jaar braaf bijtijds loszittende onderdelen vast en trekken boten op het droge wanneer het weerbericht dat verordonneert.

Maar tegen een orkaan als Irma is geen orkaanbestendige scharnier bestand. Geen sussende hoteltaal. Geen verzekeringspremie. Het enige wat te doen staat als Irma langstrekt en, zoals correspondent Kees Broere vanuit Sint Maarten schrijft 'plezierboot op plezierboot stapelt', is deemoedig het hoofd buigen en erkennen dat de natuur soms wint.

Er is veel gespeculeerd over wie die 'gewone Nederlander' toch is die volgens Sybrand Buma 'verweesd' rondloopt. Gisteren konden we verweesde Nederlanders zien, zomaar op tv. Ze kwamen hun huizen op Sint Maarten uit en bekeken de ravage. Wie voor de verweesde Nederlander wil opkomen, kan zich melden bij giro 5125 van het Rode Kruis. O, en alsjeblieft geen knuffels, oude kleren of andere meuk sturen die op de vliering staat te verschimmelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden