'Tegen het woord vuurwerk valt niet op te communiceren'

De ramp is al weer 4,5 jaar terug, maar de trauma's zijn nog lang niet geheeld. 'We willen en kunnen dit niet dulden.'..

Van onze verslaggever Rik Nijland

Hoewel hun huis verscholen ligt in een intiem woonwijkje een kleine kilometer van SE Fireworks, gingen op 13 mei 2000 ook bij het echtpaar Ineke en Bob Tieman de ruiten aan diggelen en kwam er een scheur in het plafond.

Die voor Enschede traumatische dag is zo in de herinnering get dat de familie Tieman, samen met buurman Harry Smink en tal van wijkgenoten momenteel op de barricade staat, tegen de opslag van vuurwerk aan de Oldenzaalsestraat, vlakbij hun huizen.

Woensdagavond woonden zo'n tachtig buurtbewoners een vergadering bij die het buurtcomitrganiseerde om omwonenden te mobiliseren voor een procedure tegen de toegekende vergunning bij de Raad van State.

De strijdkreet op de ramen 'Fietsen bij Ten Tusscher ok10.000 kg vuurwerkopslag nee' zal geen schoonheidprijs verdienen, maar legt wel de lokale gevoeligheid bloot. Rijwielhandel Ten Tusscher verkoopt al tientallen jaren vuurwerk, maar door de nieuwe richtlijnen (het aangescherpte Vuurwerkbesluit) moet het bedrijf extra veiligheidsmaatregelen treffen en moest de vergunning worden vernieuwd.

Omwonenden die bewaar maakten en die, gezien de historie, rekenden op coulance van de gemeente, kregen nul op het rekest. Sindsdien is de boot aan. 'Wij willen en kunnen niet dulden dat 10.000 kilo vuurwerk in onze woonwijk wordt opgeslagen', aldus de actievoerders in een manifest. 'Juist in Enschede zou je verwachten dat het gemeentebestuur alternatieven wil overwegen', zegt Smink. Mevrouw Tieman: 'Hengelo probeert vuurwerk op te slaan op een industrieterrein buiten de stad. Hier wil het bestuur er niet eens over nadenken.'

Het doet gemeentewoordvoerder Jeroen Heuvel diep zuchten. 'Natuurlijk weten we hoe gevoelig dit hier ligt. Huis aan huis is informatie verspreid. Ook hebben we een inloopavond georganiseerd, maar daar is niemand uit deze buurt komen opdagen.'

Een centrale vuurwerkopslag buiten de stad is 'politieke prietpraat', zegt Heuvel. 'Wij dienen namelijk iedereen die aan de voorwaarden uit het Vuurwerkbesluit voldoet een vergunning te verlenen, ook al zou de gemeente het zelf anders willen organiseren. Maar wwe ook zeggen, tegen het woord vuurwerk valt niet op te communiceren.'

In zijn fietsenzaak gaat Jan ten Tusscher het bezoek voor naar de opslagruimte, een dubbelmuurs kamertje achter de winkel met een dak van gewapend beton.

Een scheur in de muur van de zaak laat zien dat ook Ten Tusscher de ramp aan den lijve heeft ondervonden. 'Ik heb een paar jaar uit piit geen vuurwerk verkocht, maar twee jaar geleden ben ik gaan polsen bij mensen die zwaar waren getroffen. Die zeiden dat het weer kon. Eigenlijk protesteert men nu tegen maatregelen die de opslag nog veiliger moeten maken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden