Tegen het orakel Cruijff valt niet op te boksen

AMSTERDAM - Was Martin Jol ook vertrokken als 'het Orakel' Cruijff zijn mond had gehouden? Als Orakel met die kapitale O kent het erelid van Ajax misschien maar een gelijke: VVD-coryfee Hans Wiegel.

null Beeld null

Nu trainer Martin Jol bij Ajax is opgestapt en wordt opgevolgd door een van de protegés van Johan Cruijff dient de vraag zich nóg nadrukkelijker aan: tot hoe ver reikt de macht van het 'Orakel van Barcelona'?

Onnavolgbare schijnbeweging
'Dit lost niks op', zegt Johan Cruijff over het verrassende besluit maandagavond van Martin Jol om Ajax de rug toe te keren. Weer zo'n ouderwets onnavolgbare schijnbeweging van de clubicoon. Heeft Cruijff niet een beetje meegeholpen aan dat vertrek?
Sinds het Orakel een paar weken geleden in De Telegraaf zijn gal spuwde over de club die toen nog zo ongeveer de ranglijst aanvoerde, is Ajax in opperste verwarring. Van de weeromstuit werd er nadien nóg slechter gevoetbald.

Jaren achtereen bood voetbaljournalist Johan Derksen het 'Orakel van Barcelona' een podium voor de Grote Boodschap. De hoofdredacteur van Voetbal International belde wekelijks met Johan Cruijff om te vernemen waar de meester zich nu weer druk over maakte. Cruijff vond en vindt altijd iets.

Wat hij zei, transformeerde zo maar tot een column. Van Cruijff. Derksen: 'Belde je Johan op. Die was meestal aan het wandelen, in de dierentuin of zo, met een kleinkind. Johan riep een paar dingen en daar moest ik dan chocola van maken.'
Zo moeilijk is het niet, Orakel zijn.

Wens gehoord te worden
Al word je het niet zomaar. Een Orakel moet uiteraard iets te melden hebben en de onbedwingbare wens voelen, gehoord te worden. Die neiging vindt moeiteloos een uitweg: een Orakel heeft toegang tot de media. Dat privilege is danweer gebaseerd op reputatie. Aan het verleden denkt het Orakel graag terug: vroeger ('met mij') was het allemaal heel wat beter.

Inderdaad verging het Ajax vroeger beter dan nu en dus achtte Johan Cruijff het vorige maand hoog tijd de club er weer eens flink van langs te geven. In zijn 'column' in De Telegraaf. Als een Orakel spreekt, krijgen de woorden als vanzelf een extra dynamiek. Zeker als het transportmiddel, de krant van Wakker Nederland, niet te beroerd is om vol gas te geven.

Moord en brand op de voorpagina, met Ajax als slachtoffer? Barcelona is ver weg. 'Zal Cruijff een zorg zijn, hij ziet die krant niet eens', lacht Johan Derksen. 'Hij heeft zijn supportershart laten spreken. Klaar.'
Komende dinsdag kiest Ajax een (deels) nieuwe ledenraad. Een bijeenkomst die geruisloos zou zijn gepasseerd, ware het niet dat het Orakel van Barcelona dat moment aangreep om eens flink in de bus te blazen. Portee van de boodschap: zo ongeveer alles is/gaat fout bij Ajax, van op het veld tot in de directiekamers. Oud-voetballers, hij is er toevallig een, moeten het meer voor het zeggen hebben. Onmiddellijk trilde de club op de grondvesten en barstte een brede maatschappelijke discussie onder de supporters los.

Lees de rest van het verhaal in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden