Tegen de willekeur

De advocaten Anker worden overspoeld met dreigbrieven. Veel mensen begrijpen de rechtsstaat niet.

PETER GIESEN

De sympathieke gebroeders Anker waren bijna volkshelden, met hun gebrek aan poeha en voorliefde voor sc Heerenveen. Maar nu hebben ze het bij sommige mensen verbruid: sinds december hebben ze ongeveer vijfhonderd dreigmails en -brieven ontvangen. De reden: ze verdedigen de pedofiel Robert M., 'het monster van Riga'.

Het ongeremd ventileren van woede is een maatschappelijk probleem waarmee veel publieke figuren te maken krijgen, van voetballers tot burgemeesters en wethouders. Maar in dit geval komt er nog iets bij. De mensen die de gebroeders Anker bedreigen, begrijpen niet - of willen niet begrijpen - hoe de rechtsstaat werkt.

Elke verdachte is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Elke verdachte heeft recht op een eerlijk proces, of hij nu beschuldigd wordt van winkeldiefstal of seksueel misbruik. Om zo'n eerlijk proces te garanderen heeft hij recht op juridische bijstand. Een advocaat moet zijn cliënt zo goed mogelijk bijstaan, ook al verafschuwt hij diens daden. Zonder advocaat zou de verdachte als juridische leek nauwelijks kans maken tegen de juristen van het Openbaar Ministerie.

De rechtsstaat is gefundeerd op koele, onpersoonlijke principes, die steeds vaker ondergesneeuwd lijken te worden door emoties. Hoe belangrijk deze principes zijn, hoeft echter nauwelijks betoog. De rechtsstaat beschermt de burger tegen willekeur van de overheid en de wraak van andere burgers. In een rechtsstaat kan iemand pas veroordeeld worden als er wettig en overtuigend bewijs is, niet als de overheid of andere burgers wel menen te weten hoe het zit.

Het is overigens zeker dat Robert M. veroordeeld zal worden. Hij heeft bekend en het aanvullend bewijs is overtuigend. De gebroeders Anker zullen er niet voor zorgen dat hij zijn gerechte straf ontloopt. Zij zullen er slechts op toezien dat hij een eerlijk proces krijgt, hoe monsterlijk zijn daden ook zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden